19 Απριλίου 2024 / 9:15 μμ
19 Απριλίου 2024 / 9:15 μμ

Αντισυστημικά κόμματα και αρχηγούς ψήφισαν οι Ιταλοί

από fimotro

Αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας βρίσκεται η Ιταλία, μετά τις εκλογές της Κυριακής, καθώς οι ψηφοφόροι δεν έδωσαν ξεκάθαρη νίκη σε κανένα κόμμα, γύρισαν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα και έδωσαν ποσοστά ρεκόρ σε αντικαθεστωτικές και ακροδεξιές ομάδες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που μεταδίδει το Rai:

-Στη Γερουσία το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συγκενρώνει ποσοστό 31,25%, η κεντροδεξιά συμμαχία συνολικά 37,48% με τη Λέγκα του Βορρά να παίρνει 18,5% των ψήφων και την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι 14,17%, ενώ η κεντροαριστερή συμμαχία συγκεντρώνει 23,83% με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι να εξασφαλίζει το 19,76% των ψήφων.

-Στη Βουλή, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συγκεντρώνει ποσοστό 31,19%, η κεντροδεξιά συμμαχία 36,96% με πρώτο κόμμα την Λέγκα του Βορρά με 18,59% και δεύτερο την Φόρτσα Ιτάλια με 13,51%, ενώ η κεντροαριστερή συμμαχία έρχεται τρίτη με 24,13% με το Δημοκρατικό Κόμμα να συγκεντρώνει 19,66%.

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Η συμμετοχή στις εκλογές για τη Βουλή ανήλθε σε 72,93%, για τη Γερουσία στο 73,05% και για τις περιφέρειες στο 70,87%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

«Τα πρώτα μου λόγια: Ευχαριστώ», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι.

«Κανένας δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων», έγραψε από την πλευρά του το ανώτατο στέλεχος του κινήματος, Ρικάρντο Φρατσάρο. «Θα αναλάβουμε την ευθύνη να χτίσουμε αυτήν την κυβέρνηση, όμως με διαφορετικό τρόπο, μιλώντας με όλα τα κόμματα για το τι χρειάζεται αυτή η χώρα».

«Δεν περιμέναμε αυτήν την ριζοσπαστικοποίηση του εκλογικού σώματος που στράφηκε για λύσεις στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και στη Λέγκα. Θα πρέπει να το σκεφτούμε αυτό και να βρούμε απάντηση», ήταν η αντίδραση του ανώτατου στελέχους του Δημοκρατικού Κόμαμτος Ετόρε Ροζάτο.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν πως καμία από τις τρεις βασικές ομάδες δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνη της, ενώ η πιθανότητα επιστροφής σε μια mainstram κυβέρνηση είναι ελάχιστη, κάτι που δημιουργεί νέο πονοκέφαλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα περιλαμβάνουν τώρα τη δημιουργία ενός πιο ευρωσκεπτικιστικύ συνασπισμού, που πιθανότατα θα αμφισβητήσει τους περιορισμούς στον προϋπολογισμό της ΕΕ και δεν θα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης, ή τη διενέργεια νέων εκλογών προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Η Ιταλία είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ και παραδοσιακά ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του, με λαϊκή στήριξη. Όμως ο ευρωσκεπτικισμός αυξήθηκε στη χώρα τα τελευταία χρόνια λόγω της δυσαρέσκειας με τους περιορισμούς στον προϋπολογισμό της ΕΕ, τις ρυθμιστικές πολιτικές αλλά και τον χειρισμό της μεταναστευτικής κρίσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από το 50% των Ιταλών ψήφισε κόμματα που είχαν επικρίνει τα τελευταία χρόνια την ΕΕ.

Ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο θα καθιστούσε την Ιταλία την βασική πηγή ανησυχίας για τις αγορές, τώρα που υποχώρησε και η απειλή αστάθειας στη Γερμανία.

Πιέσεις δέχεται το ευρώ μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, το οποίο υποχωρεί κατά 0,19% στα 1,2294 δολάρια.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, αντιθέτως, ενισχύεται κατά 11 μονάδες βάσης, στο 2,15% στο άνοιγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα