29 Μαρτίου 2024 / 2:56 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 2:56 πμ

Αντιδράσεις για το ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

από fimotro

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τοποθέτηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη σημείωσε:

«Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες μέρες, μετά την ιστορική παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην ελληνική κοινωνία, για να επιβεβαιωθούν οι φόβοι και οι υποψίες ότι οι λογικές από το παρελθόν είναι ανίκητες.

Εδώ και καιρό, είχαμε επισημάνει ότι όσοι αναλάβουν θέσεις ευθύνης, θα πρέπει να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και εύρος δυνατοτήτων, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις πολλαπλές απαιτήσεις του εγχειρήματος και να υπηρετήσουν αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον.
Δυστυχώς, όμως, παρά τις καθολικές αντιδράσεις που υπήρξαν, παρά τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε, επικράτησε η στενή και μονολιθική λογική των κομματικών επιλογών και όχι το αυτονόητο κριτήριο των άξιων και ικανών να φέρουν εις πέρας αυτό το ύψιστο έργο για τον ελληνικό πολιτισμό και την παιδεία.

Εμείς, από την πλευρά μας, οφείλουμε να δεσμευτούμε ότι θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και κυρίως της λογοδοσίας για την επιλογή προσώπων που θα υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και θα διαχειρίζονται τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Το τεράστιο αυτό έργο-σύμβολο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού ανήκει σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί να γίνεται κομματικό παιχνίδι για την τοποθέτηση των αρεστών».

Στη ΝΔ απάντησε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διοίκηση του “Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” απαρτίζεται από ανθρώπους εγνωσμένης αξίας και κύρους, με σημαντική εμπειρία και προσφορά στον πολιτισμό, που ο καθένας τους διαθέτει γνώσεις και ικανότητες πολύτιμες για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

Την επόμενη φορά που η κα Κεφαλογιάννη θελήσει να ασκήσει κριτική στις επιλογές της σημερινής κυβέρνησης, καλό θα είναι να θυμηθεί πρώτα τις πάμπολλες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, τα δυσβάσταχτα χρέη και τα ποικίλα προβλήματα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Προβλήματα τα οποία επιχειρεί να επιλύσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, με γνώμονα την εξασφάλιση της επιβίωσης των μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοίνωση για το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος και την τοποθέτηση του Γιώργου Κιμούλη στη θέση του επικεφαλής εξέδωσε και το Ποτάμι:

«Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένα εμβληματικό έργο, δημιούργημα ιδιωτικής πρωτοβουλίας που δόθηκε στο δημόσιο να στεγάσει τις επόμενες δεκαετίες σημαντικότατες πνευματικές δραστηριότητες του πολιτισμού μας. Χρυσή ευκαιρία για μια νέα αρχή, μιας διαφορετικής νοοτροπίας και πρακτικής.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση, με την τοποθέτηση του Γιώργου Κιμούλη στην κεφαλή του Ιδρύματος, ακολουθεί τη συνήθη πρακτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να τοποθετούν ημέτερους και δίνει έναν έντονα κομματικό χαρακτήρα σε ένα κέντρο πολιτισμού, που θα έπρεπε να εκφράζει και να αντιπροσωπεύει ολόκληρη την κοινωνία. Επιβεβαιώνει με αυτό τον τρόπο τους χειρότερους φόβους εκείνων που ανησυχούσαν για την τύχη του Κέντρου όταν πέρασε στα χέρια του δημοσίου. Χρησιμοποιείται για το βόλεμα κολλητών.

Ο κ. Κιμούλης πήρε κομματική μετάταξη από την Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Γιατί μόνο με κομματική μετάταξη θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε μια θέση που απαιτεί υψηλά προσόντα management, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ως μάνατζερ δικής του εταιρείας έχει καταδικαστεί για ακάλυπτες επιταγές και χρέη στο δημόσιο. Το ερώτημα είναι: με τι κριτήρια επιλέγει η κυβέρνηση; Δεν υπάρχουν άλλοι κατάλληλοι που μπορεί να προκύψουν από ανοιχτές διαδικασίες; Προφανώς υπάρχουν κάποια γραμμάτια σε συγκεκριμένους ανθρώπους που πρέπει να εξοφληθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα