24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Αντίστροφη μέτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ

από fimotro

Συνεχίζεται ο τουρκικός «τσαμπουκάς» αυτή τη φορά όχι όμως με αποστολή νέων ναυτικών δυνάμεων στην Κύπρο αλλά με… ανακοίνωση.

Με αφορμή τις τουρκικές απειλές για τις γεωτρήσεις της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς την Αγκυρα.

«Αποτελεσματικός σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η Άγκυρα απαντά και πάλι… γαβγίζοντας

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, σχετικά με τη στάση της Άγκυρας και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, εάν αυτοί αληθεύουν, τους οποίους και ανέφερε στην συνέντευξη τύπου στην Θεσσαλονίκη στις 13 Ιουλίου. Είναι ανάρμοστες οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν σχετικά με τη χώρα μας».

«Τέτοιες εκφράσεις δεν αρμόζουν ούτε στο πρόσωπο και ούτε στο αξίωμα του πρωθυπουργού Τσίπρα. Με αυτή την αφορμή εκφράζουμε και επαναλαμβάνουμε την προσδοκία μας από τους αρμόδιους στην Ελλάδα να τηρούν υπεύθυνη στάση για τα θέματα που αφορούν και την χώρα μας», προσθέτει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Αντίστροφη μέτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ώρα, που ολοκληρώνεται η διαδικασία καθέλκυσης και το τρυπάνι του West Capella αρχίζει το Σάββατο την κάθοδό του προς τον βυθό, 1.698 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, η Τουρκία προσπαθεί να «νομιμοποιήσει» τις προκλήσεις της σε βάρος της Κύπρου επικαλούμενη τα εγγυητικά της δικαιώματα για προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του philenews.gr oι πράξεις της, των τελευταίων ημερών, καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο γιατί η Τουρκία επιμένει να θέλει να διατηρήσει δικαιώματα εγγυήσεων και επεμβάσεων. Την ίδια ώρα καθίσταται σαφές γιατί δεν πρέπει να της δοθούν αυτά τα δικαιώματα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας πρωταγωνιστεί στις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας -«ελληνοκυπριακής διοίκησης» όπως την αναφέρει- είναι «μονομερείς» αλλά και παράνομες. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας προχώρησε ένα βήμα πάρα πέρα στις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία λόγω των εγγυητικών της δικαιωμάτων έχει κάθε δικαίωμα να αντιδρά στις ενέργειες των Ελληνοκυπρίων. Αξιοσημείωτο, επίσης, το γεγονός ότι τα πολεμικά πλοία, που στέλνει στην περιοχή η Άγκυρα, τα εντάσσει στο πρόγραμμα παρακολούθησης της Ανατολικής Μεσογείου για διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Η Λευκωσία μέσω του υπουργείου Εξωτερικών απάντησε στους ισχυρισμούς και τις απειλές των Τούρκων. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους πάντες -σε Κύπρο και Ελλάδα- να μην πέφτουν στο επικοινωνιακό παιχνίδι των Τούρκων που επιδιώκουν ένταση.

Στο μεταξύ, δίνοντας το σήμα για την αντίστροφη μέτρηση τόσο στη γεώτρηση όσο και στην κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων, απόψε ξεκινά να περιστρέφεται το τρυπάνι στο West Capella. Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία καθέλκυσης, ώστε το τρυπάνι να ακουμπήσει βυθό στα 1.698 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η προσοχή καθ’ οδόν προς τον στόχο στρέφεται σε ενδεχόμενες εκχύσεις υδρόθειου. Στο 21% οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα –πολύ υψηλές λένε οι ειδικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα