28 Μαρτίου 2024 / 12:22 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 12:22 μμ

Αντίποινα στον “μποναμά” Τσίπρα με υψηλότερο πλεόνασμα!

από fimotro

Δυσκολεύουν τα πράγματα για την Ελληνική οικονομία και τη δεύτερη αξιολόγηση. Να κλείσει με υψηλότερο πλεόνασμα το 2016 ζητούν οι θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση, μετά τις παροχές του Αλέξη Τσίπρα προς τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για το τρέχον έτος, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει πετύχει 0,75% και αυτό απαιτούν τώρα οι δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απαίτηση αυτή υπάρχει στο έγγραφο που έστειλαν οι θεσμοί χθες στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πλέον η απόφαση για το «ξεπάγωμα» ή μη των μέτρων θα ληφθεί στο Euroworking Group (EWG) της 12ης Ιανουαρίου, καθώς μέχρι τότε θα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διαρκούς ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ Αθήνας και θεσμών για το θέμα που έχει ανακύψει, κάτι που το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ονομάζει «συνδιαμόρφωση ενός κειμένου» με τους θεσμούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το EWG που συνεδρίασε την Τρίτη έχει ήδη δώσει οδηγίες προς Αθήνα και θεσμούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες διευκρινίσεις και έχει ενημερώσει πως το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου στο αμέσως επόμενο προγραμματισμένο EWG που είναι για τις 12 Ιανουαρίου.
Εφόσον οικονομικό επιτελείο και θεσμοί καταλήξουν σε ένα κείμενο κοινής αποδοχής, τότε το EWG της 12ης Ιανουαρίου δεν θα έχει ουσιαστικό λόγο να μην «ξεπαγώσει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, η υλοποίησή τους θα έχει καθυστερήσει τουλάχιστον κατά ένα μήνα, δεδομένου ότι η εφαρμογή τους έχει εγκριθεί από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Πέραν αυτού, όμως, στο EWG της 12ης Ιανουαρίου θα γίνει και μία επισκόπηση της κατάστασης των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Στις επόμενες δύο εβδομάδες δεν αναμένεται κάποια σημαντική πρόοδος, λόγω εορτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών με τον κ. Τσακαλώτο. Αντιθέτως, έχει συμφωνηθεί να υπάρξει ανταλλαγή στοιχείων για διάφορα θέματα της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα