24 Απριλίου 2024 / 5:45 πμ
24 Απριλίου 2024 / 5:45 πμ

“Ανοικτοί” λογαριασμοί για ΕΚΑΣ και αντισταθμιστικά

από fimotro

Χωρίς τα αντισταθμιστικά μέτρα που προβλέφθηκαν για εκείνους που έχασαν μέρος ή το σύνολο του ΕΚΑΣ θα μείνουν εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι. Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, οι αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν από 1/8/2016 μέχρι 31/12/2016 θα παραμείνουν στο… συρτάρι («σε εκκρεμότητα») έως ότου η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) διενεργήσει τους ελέγχους που απαιτούνται.
Αντίστοιχη καθυστέρηση θα υπάρξει, επίσης λόγω των διασταυρώσεων που πρέπει να κάνει η ΗΔΙΚΑ, και για όσους παλαιούς συνταξιούχους είχαν υποβάλει αιτήσεις για ΕΚΑΣ από την 1/1/2016 έως τις 31/5/2016. Σε ό,τι αφορά τα αντισταθμιστικά, η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ υπενθυθμίζει ότι «συνταξιούχοι οι οποίοι δικαιούνταν το ΕΚΑΣ από 1/6/16 μέχρι 31/12/2016 αλλά το στερούνται για το έτος 2017, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, δικαιούνται:
• Πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη
• Εκτακτη μηναία οικονομική ενίσχυση, η οποία χορηγείται στο σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα, σε περίπτωση που έπαυσε η καταβολή ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους, ίση με την παροχή ΕΚΑΣ 2016 που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό
• Εκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, η οποία χορηγείται σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ισόποση με την παροχή ΕΚΑΣ 2016 που απώλεσαν.
Επιστροφές
Τυχόν ποσά του ΕΚΑΣ που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως θα παρακρατούνται σε δόσεις από τις συντάξεις και αν υπήρχε δόλος εκ μέρους του συνταξιούχου ή πολλαπλή είσπραξη του επιδόματος από περισσότερα του ενός Ταμεία, ο ΕΦΚΑ θα ζητά την επιστροφή των ποσών στο διπλάσιο.

Πηγή: imerisia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα