29 Μαρτίου 2024 / 3:43 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 3:43 μμ

Ανοικτά μέτωπα άφησε το Brussells Group

από fimotro

Εντατικές προσπάθειες έως την τελευταία στιγμή, γίνονταν έως και χθες στις Βρυξέλλες, για να γεφυρωθούν οι διαφορές δανειστών – κυβέρνησης και η απόσταση που παρέμενε στα κρίσιμα μέτωπα του ασφαλιστικού, του εργασιακού και της ενέργειας με στόχο, ει δυνατόν, την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα και ενώ στις Βρυξέλλες συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζ. Ράις ανέβαζε το πολιτικό θερμόμετρο στην Αθήνα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν τελικά από τη Νέα Δημοκρατία διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις για τα μέτρα που κυοφορούνται και θα εφαρμοστούν το 2019.
Έως αργά χθες το βράδυ και με πληροφορίες να αναφέρουν πως η σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας «αναβαθμιζόταν» με τη συμμετοχή του Π. Τόμσεν αλλά και του Μπ. Κερέ από την ΕΚΤ, το τοπίο παρέμενε θολό ως προς τις πιθανότητες να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, καθώς διαπιστωνόταν μεν κάποια πρόοδος, αλλά η αισιοδοξία παρέμενε, εμφανώς, περιορισμένη. Θεωρούταν δε πιθανή η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για την πρόοδο που θα είχε επιτευχθεί, καθώς χθες ήταν η τελευταία -και κρισιμότερη- μέρα των διαπραγματεύσεων του αναβαπτισμένου Brussels Group, στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που αποφασίστηκε στο Eurogroup. Χωρίς βέβαια να μπορεί να αποκλειστεί μια μικρή παράταση στις διαβουλεύσεις εάν αυτό κρινόταν τελικά σκόπιμο. Η ελληνική πλευρά φαίνεται να επιμένει να τρέξουν οι διαδικασίες με την προσοχή στραμμένη στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Κοινή ωστόσο εκτίμηση και στους κύκλους των πιστωτών παρέμενε τις τελευταίες μέρες, πως στο ιδανικό σενάριο, μόνο, θα μπορούσαμε να περιμένουμε εκεί μια αξιοσημείωτη πρόοδο.
Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο δεν είχε επαφή με κόμματα της Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Έσπευσε όμως να προσθέσει πως το θέμα της παροχής εγγυήσεων από την Αντιπολίτευση έχει ζητηθεί στο παρελθόν όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες, αλλά «θα πρέπει πρώτα να φτάσουμε κοντά στο επίπεδο της συμφωνίας ότι θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα και ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο». Σχετικα με το εάν μπορεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ έκανε λόγο για ερώτηση που πρέπει να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους, που μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν συμμετοχή του Ταμείου, «κάτι που έχουν τονίσει και οι ελληνικές αρχές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα