24 Απριλίου 2024 / 2:51 μμ
24 Απριλίου 2024 / 2:51 μμ

Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί για τη Novartis

από fimotro

novartisΝέο κύκλο ερευνών για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τη φαρμακοβιομηχανία Novartis και υψηλόβαθμα στελέχη της, διέταξε ο οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου. Η εντολή εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας, διάστημα για το οποίο θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί, καθώς πολλά από τα στελέχη της εταιρείας εμφανίζονται σε λίστες μεγαλοκαταθετών.
Παράλληλα σε εξέλιξη είναι εντολή από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τις καταγγελίες περί χρηματισμού 4.500 γιατρών αλλά και κρατικών λειτουργών ώστε να προωθούν φάρμακα της Novartis.
Το θέμα συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας ώστε να συντονιστούν οι ενέργειες προκειμένου να συνδράμουν την έρευνα του εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε από τους συμμετέχοντας να συνδράμουν ώστε να εντοπιστούν παλιές δικογραφίες -αν υπάρχουν- και πορίσματα παλιότερων διοικητικών ερευνών σχετικά με την υπόθεση, τα οποία δεν έφτασαν ποτέ στον εισαγγελέα. Μια τέτοια έρευνα είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2012 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Το πόρισμα που είχε υποβληθεί χαρακτηρίστηκε από τον κ. Σαλμά «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό» καθώς ολοκληρώθηκε εντός ολίγων ημερών και εκτεινόταν σε μόλις 8 σελίδες. Τότε ο κ. Σαλμάς έδωσε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έρευνα, οπότε και υποβλήθηκε νέο πόρισμα τον Ιανουάριο του 2013, όμως αυτό φέρεται να μην δεν κατέληξε ποτέ στον εισαγγελέα. Στο σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρίας που διερευνούν οι αρχές, ενέχονται πολιτικά πρόσωπα της προηγούμενης περιόδου. Οι εισαγγελείς από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν ξεκινήσει μεγάλη έρευνα μετά τα στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή διετή έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές για τον κολοσσό και τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιούσε για να επικρατήσει στην αγορά.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης -μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»- κατήγγειλε ότι «ο τρόπος με τον οποίο τιμολογούνταν τα φάρμακα ήταν διαμορφωμένος ώστε να προφυλάσσει συγκεκριμένες εταιρείες», εκτιμώντας πως «τα σχετικά ποσά όσον αφορά τη Novartis φτάνουν ως τα 4,5 δισ. ευρώ περίπου, τα τελευταία 6 με 7 χρόνια». Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, «στην υπόθεση της Novartis πέρα από την εικόνα που έχουμε σήμερα έχει πιο μεγάλο βάθος η ιστορία». Όπως είπε, «ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η τιμολόγηση και ο υπολογισμός για την αποζημίωση σε σχέση με τα φαρμακευτικά σκευάσματα ήταν διαμορφωμένος έτσι ώστε να προφυλάσσει συγκεκριμένες εταιρείες». Πλέον, η ηγεσία της Υγείας επανεξετάζει σειρά θεμάτων, τα δελτία τιμών, τις σχετικές αποφάσεις, καθώς όπως σημείωσε «οι άνθρωποι ήταν αριστοτέχνες, έκρυψαν πολύ καλά», αυτές τις μεθοδεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα