24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Αναστασιάδης υπέρ του διαλόγου με την άλλη πλευρά στο διάγγελμά του

από fimotro

«Λυπάμαι που αντί προόδου καλούμαι να καταγράψω τα γεγονότα που οδήγησαν σε αποτυχία» δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτήν την ώρα στη Λευκωσία στη σκιά του αδιεξόδου που καταγράφηκε στις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Μον Πελεράν της Ελβετίας.

Θερμές ευχαριστίες προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την σωστή του στάση και αμέριστη στήριξη που παρείχε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, όχι μόνο κατά την παρουσία μας στο Μον Πελεράν, αλλά και προηγουμένως

Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο από το σημείο που διακόπηκε στο Μον Πελεράν

Αποφασισμένος να προβώ σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα για να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία με αποτέλεσμα να τερματιστεί ο διάλογος

Κατέβαλα προσπάθειες μέχρι την ύσταση στιγμή

Η τουρκοκυπριακή πλευρά κατ’ αντίθεση με όσα συμφωνήθηκαν πρότεινε ότι οι Ελληνοκύπριοι που θα επέστρεφαν τις 55 χιλιάδες και έφτασε μέχρι τις 65000. Προφανής η πρόθεση διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Απέρριψα ως απαράδεκτη την πρόταση.

Στο δεύτερο στάδιο των συνομιλιών η τουρκοκυπριακή πλευρά μετέφερε τις ανησυχίες της για την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει σε πολυμερή διάσκεψη. Μετά από τηλεφωνικές παρεμβάσεις αυτές οι ανησυχίες της Ελλάδας ξεπεράστηκαν.

Επετεύχθη συμφωνία για το ποσοστό του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου. Για τον αριθμό των προσφύγων έγινε εκτεταμένη συζήτηση που επέτρεψε στους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών να υπολογίσουν σε 94.000 ως το μέγιστο.

Κατά τις διαπραγματεύσεων και εν όψει των δυσκολιών που προέκυψαν από την τουρκουπριακή πλευρά, δέχθηκα να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση. Και εξέφρασα ετοιμότητα για καθορισμό του καθεστώτος για τους Τουρκοκυπρίους που θα έμεναν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και τους Ελληνοκυπρίους που θα επέστρεφαν στην Καρπασία.

Η μετάβαση στο εξωτερικό έγινε μετά από επιθυμία του Τουρκοκύπριου ηγέτη για να υπάρξει ελεύθερη διαπραγμάτευση

Λυπούμαι που αντί τούτου υποχρεούμαι να καταγράψω τα γεγονότα που μας οδήγησαν σε αποτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα