20 Απριλίου 2024 / 1:11 πμ
20 Απριλίου 2024 / 1:11 πμ

Αναβαθμίστηκαν από τη Moody’s οι Ελληνικές τράπεζες…

από fimotro

Η Moody’s Investors Service ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας σε Caa2 από Caa3 προηγουμένως, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Alpha Bank, της Eurobank και της Attica Bank στο Caa3.

Ο οίκος αναβάθμισε επίσης τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις για τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου (counterparty risk assessments – CRA) της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας σε B3(cr) από Caa2(cr), αναβάθμισε την Alpha Bank AE και την Attica Bank σε Caa1(cr) από Caa2(cr) και επιβεβαίωσε την Eurobank Ergasias στο Caa2(cr).

Οι αξιολογήσεις για τα κυβερνητικά εγγυημένα προγράμματα μεσοπρόθεσμων τίτλων σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank Ergasias επίσης αναβαθμίστηκαν σε (P)B3 από (P)Caa2, με βάση και την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας.

Παράλληλα, η Moody’s επιβεβαίωσε την βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (baseline credit assessment – BCA) της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Eurobank στο caa2 και της Attica Bank στο caa3.

Το outlook στην αξιολόγηση των καταθέσεων της Εθνικής και της Alpha Bank διατηρήθηκε στο θετικό, ενώ το outlook στην αξιολόγηση των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και της Attica Bank διατηρήθηκε στο σταθερό.

Ο οίκος σημειώνει στην ανάλυση του ότι οι αναβαθμίσεις ακολουθούν την απόφαση του να αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε B3 (positive) από Caa2 (positive) στις 21 Φεβρουαρίου.

Σημειώνει πάντως ότι οι αξιολογήσεις των καταθέσεων παραμένουν εντός της κλίμακας Caa, αντανακλώντας τους ελέγχους στις καταθέσεις που συνεχίζονται στην Ελλάδα και το γεγονός ότι οι καταθέτες δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο πλήρες ποσό των καταθέσεων τους, καθώς και στις ακόμα σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες στην ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων και στη χρηματοδότηση τους.

Η Moody’s αναφέρει ότι οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών αντανακλούν την βελτίωση που γνώρισαν το 2016-17 και την προοπτική για περαιτέρω σταθεροποίηση το 2018-19 αλλά και τους ακόμα σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους που απορρέουν από το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και το δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα