24 Απριλίου 2024 / 1:53 πμ
24 Απριλίου 2024 / 1:53 πμ

Αμοιβές υπαλλήλων με προπληρωμένες κάρτες Βουλγαρίας και Κύπρου

από fimotro

Με προπληρωμένες κάρτες «μισθοδοσίας» Βουλγαρίας και Κύπρου και «κουπόνια» γευμάτων και σούπερ μάρκετ άρχισαν να αμείβουν κάποιες εταιρείες τους εργαζόμενους τους αποφεύγοντας να καταβάλλουν φόρους και εισφορές. Τις δύο παράνομες πρακτικές δημοσιοποίησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας καλώντας το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το ΣΕΠΕ, τις φορολογικές αρχές και την Οικονομική Αστυνομία, να συμπράξουν για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Με βάση τις καταγγελίες που έφτασαν στην Ομοσπονδία τους τελευταίους μήνες:
Γίνονται προσλήψεις στη Βουλγαρία (και στην Κύπρο) για εργασία στην Ελλάδα και η αμοιβή με προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες. Η πρακτική που ακολουθούν κυρίως Εεταιρείες logistics, συμβούλων, πωλήσεων, διαδικτυακών υπηρεσιών και γενικότερα δραστηριοτήτων που απαιτούν εργασία «εκτός γραφείου», είναι να ιδρύουν εταιρείες στη γείτονα χώρα και να προσλαμβάνουν Έλληνες εργαζόμενους με έδρα το εξωτερικό. Ακολούθως «ανοίγουν» λογαριασμούς μισθοδοσίας στη Βουλγαρία και η μισθοδοσία έρχεται στην Ελλάδα με «prepaid cards» χωρίς, φυσικά τις εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ και χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου των όρων εργασίας και αμοιβής από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Οπως υπογραμμίζει στην «Η» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Γραμματέας επικοινωνίας της ΓΣΕΕ Δημ. Καραγεωργόπουλος, η μέθοδος αυτή αποκαλύφθηκε ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων που άρχισαν να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους και αδυνατούσαν να προσφύγουν στο ΣΕΠΕ.
Υποκαθίσταται η καταβολή μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων (κυρίως έκτακτες αποδοχές όπως νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες κ.α.) από «επιταγές ? κουπόνια» γευμάτων και σούπερ μάρκετ. Πριν από την πολυετή κρίση, οι επιχειρήσεις έδιναν «κουπόνια» ως «έξτρα» παροχή, επιπλέον του μισθού , στους εργαζόμενους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα «κουπόνια» δίνονται ολοένα και περισσότερο αντί του μισθού με την εμπλοκή εταιρειών πώλησης κουπονιών (vouchers) οι οποίες τα πωλούν δήθεν για «τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
«Και οι δύο παραπάνω μέθοδοι είναι παράνομες, αφού δεν επιτρέπεται ούτε η πληρωμή μισθού σε είδος ούτε η εργασία εντός της Ελληνικής επικράτειας με πρόσληψη σε άλλη χώρα», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ζητώντας την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας «για την ανάληψη τριμερούς δράσης και την πάταξη του φαινομένου που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της εργασιακής ζούγκλας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα