28 Μαρτίου 2024 / 3:21 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 3:21 μμ

Σκληρός με την Ευρώπη και αμετακίνητος στις θέσεις του ο Ερντογάν

από fimotro

Επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ότι «ανεξάρτητα από τη διαδικασία για το Κυπριακό, το διεθνές δίκαιο επιτάσσει τη συμπερίληψη των Τ/Κ στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων για τις φυσικές πηγές γύρω από το νησί».

Στη συνέντευξη τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής στη Βάρνα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Ε.Ε., είναι αιχμάλωτη ενός λάθους που έκανε στο παρελθόν και δυστυχώς δεν μπορεί να έχει καμιά συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού όσο δεν υιοθετεί μια δίκαιη στάση».

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι Ε.Ε. δεν είναι σωστό καλυπτόμενη κάτω το μανδύα της αλληλεγγύης, να υιοθετεί αυτά που κάνουν κάποια μέλη της, που δεν είναι νόμιμα. «Καλούμε την Ε.Ε. να λειτουργεί με βάση την αρχή του δικαίου. Ανεξάρτητα από τη διαδικασία για το Κυπριακό, το διεθνές δίκαιο επιτάσσει τη συμπερίληψη των Τ/Κ στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων για τις φυσικές πηγές γύρω από το νησί», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όσον αφορά στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ελπίζει η δύσκολη περίοδος να έχει μείνει πίσω. «Εκφράσαμε τις προσδοκίες μας για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης», δήλωσε.

Για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος προέκρινε ότι διασφαλίζουν όχι μόνο την ασφάλεια των ιδίων και των Σύρων, αλλά και την ασφάλεια της Ευρώπης. «Εμείς πλέον σε ζητήματα ευαίσθητα, όπως αυτά της τρομοκρατίας, αναμένουμε ισχυρή στήριξη και όχι άδικες επικρίσεις», ανέφερε.

Για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «Εάν η Ε.Ε. κάνει βήμα σε αυτό το θέμα, σύντομα θα μας ανακουφίσει. Δεν πρέπει αυτό να μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα», συνέστησε, ενώ χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» εάν η E.E, η οποία αξιώνει να γίνει μια παγκόσμια δύναμη σπρώξει την Τουρκία έξω από την πολιτική διεύρυνσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στις χώρες της Ε.Ε. είπε στο τέλος, «Ελάτε να συνεργαστούμε με στόχο τη σταθερότητα και την ευημερία στα Βαλκάνια και την κοινή μας γεωγραφική περιοχή. Ελάτε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε διεθνή ζητήματα όπως τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τα Ιεροσόλυμα, τη Υεμένη, τη Ροχίγκια, την Αφρική. Ελάτε να οικοδομήσουμε όλοι μαζί την Ευρώπη», ήταν το ενωτικό μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά το τέλος του συνόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα