19 Απριλίου 2024 / 4:26 μμ
19 Απριλίου 2024 / 4:26 μμ

Αμέσως μετά το κρίσιμο Eurogroup η απόφαση για ανασχηματισμό

από fimotro

Η συνεννόηση που αναμένεται να έχουν σήμερα κάποια στιγμή, είτε από τηλεφώνου, είτε κι από κοντά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος θα κρίνει την εξέλιξη της υπόθεσης Ζουράρι και πιθανόν και άλλα θέματα που αφορούν στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες πρόκειται να τα πουν διεξοδικά, αν και οι υποχρεώσεις του πρωθυπουργού δεν διευκολύνουν τα πράγματα. Ο κ. Τσίπρας αναχωρεί από νωρίς το πρωί για τη Λευκωσία, όπου θα λάβει μέρος στην τριμερή συνάντηση με Κύπρο και Ιορδανία και αναμένεται να επιστρέψει αργά στην Αθήνα.

Με δεδομένο όμως ότι το θέμα της παραίτησης του κ. Ζουράρι εκκρεμεί από την Κυριακή και το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και επειδή υπάρχει μία σειρά από ζητήματα στην ατζέντα των κυβερνητικών εταίρων, όπως ο ανασχηματισμός και το Σκοπιανό, κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν γρήγορα κάποιες συζητήσεις για τα επόμενα βήματα.

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να πιέζεται μεν από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, ιδίως μετά την αιφνίδια αύξηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με την ένταξη της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν έχει και όλο το χρόνο μπροστά της.

Είναι ενδεικτικό των διαφόρων θεμάτων που τρέχουν ότι χθες το βράδυ το Μαξίμου προϊδέαζε για ταχείες εξελίξεις στο μέτωπο του Σκοπιανού.

«Ελπίζουμε ότι το επόμενο μεγάλο κοινοβουλευτικό «ραντεβού» θα αφορά στο θέμα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ» έλεγαν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν πάντως «ότι αυτό που προέχει τώρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, είναι το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης ενόψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, για την οποία απομένουν ‘’δευτερεύοντα προαπαιτούμενα’’, που κυρίως αφορούν διοικητικές και υπουργικές αποφάσεις».

Ο κ. Ζουράρις ψήφισε μεν το πολυνομοσχέδιο, αλλά δεν τίθεται θέμα να μην γίνει δεκτή η παραίτησή του.

Το πρώτο ερώτημα είναι εάν η θέση θα αντικατασταθεί από στέλεχος των ΑΝΕΛ ή το κόμμα του κ. Καμμένου θα πάρει κάποιο άλλο πόστο στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να παραμείνει σε κάθε περίπτωση η αναλογία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο είναι ποιο πρόσωπα θα προταθεί έτσι ή αλλιώς προς αξιοποίηση από τους ΑΝΕΛ κι αν το Μαξίμου θα το αποδεχθεί ή θα ζητήσει εναλλακτική πρόταση.

Και φυσικά το μείζον ερώτημα σε σχέση με τα κυβερνητικά είναι πότε ακριβώς θα γίνει ο ανασχηματισμός και τι εύρος θα έχει και τι επιδιώκουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος. Όλα αυτά τα θέματα αναμένεται να τεθούν στη συνεννόηση που θα έχουν οι δυο τους.

Παράλληλα φαίνεται να αρχίζει πλέον και η ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το Σκοπιανό, καθώς υπάρχει σαφής διαφορά θέσεων, αφού οι ΑΝΕΛ επιμένουν να απορρίπτουν κάθετα λύση με χρήση του ονόματος Μακεδονία.

Στο τραπέζι βρίσκεται άλλωστε από το Σάββατο και η πρόταση του κ. Καμμένου για διενέργεια δημοψηφίσματος, μία ιδέα με την οποία δεν δείχνει να ενθουσιάζεται το Μαξίμου, από το οποίο έχει τηρηθεί στο μεταξύ στάση σιωπής και αποφυγής κάθε σχετικού σχολίου.

Προφανώς και δεν υπάρχει διάθεση για κρίση και ρήξη, αλλά και ο χειρισμός αυτής της διαφοράς δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, όπως εκτιμούν πολλοί, ακόμη και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα