29 Μαρτίου 2024 / 12:39 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:39 πμ

“Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ”

από fimotro

Σαν σήμερα πριν 56 χρόνια, στις 4 Ιουλίου του 1961, μία νίκη του Ολυμπιακού στάθηκε αφορμή να ταξιδέψει το όνομά του απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο τον κόσμο.

Διαφορετικές εποχές τότε. Ακόμα και οι νίκες σε φιλικά παιχνίδια ήταν είδηση. Πόσο μάλλον όταν αυτή ήρθε απέναντι στη Σάντος του Πελέ. Του «μαύρου διαμαντιού» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που έγινε ίνδαλμα στη χώρα του πριν καν διεξαχθεί το Μουντιάλ της Σουηδίας το 1958. Τότε ήταν και η κορύφωση της βραζιλιάνικης μαγείας με την ασύλληπτη 5άδα: Παλέ, Βαβά, Ντιντί, Ζαγκάλο και Γκαρίντσα.

Η υπερδύναμη του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, που έστησε τη δική της δυναστεία, ήταν η Σάντος των Πελέ, Κουτίνιο, Πέπε, Ζίτο, Ζιλμάρ. Όλοι τους παγκόσμιοι πρωταθλητές με τη Βραζιλία. Αποτελούσε όνειρο εκείνη την εποχή για κάθε παίκτη, για κάθε ομάδα, για κάθε χώρα να υποδεχθεί τον Πελέ. Η Σάντος ταξίδευε στα γήπεδα της Ευρώπης διαφημίζοντας την αγωνιστική αξία των ποδοσφαιριστών της, μέσω φιλικών αγώνων. Κορυφαία κλαμπ της Γηραιάς Ηπείρου μάζευαν χρήματα για να εξασφαλίσουν το ταξίδι των Βραζιλιάνων και ένα φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο την κορυφαία ομάδα και τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή.

Η ΣΑΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το καλοκαίρι του 1961, τα μέλη της Σάντος κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι και έρχονται στην Ευρώπη για μια σειρά φιλικών αγώνων. Κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει. Ούτε στην Ελβετία, ούτε στην Γαλλία, ούτε η Μπενφίκα του Εουσέμπιο, ούτε η πρωταθλήτρια Ιταλίας, Γιουβέντους του Ομάρ Σίβορι, ούτε η μεγάλη Ίντερ του Ελένιο Ερέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα