20 Απριλίου 2024 / 12:27 μμ
20 Απριλίου 2024 / 12:27 μμ

Ακυρη η συμφωνία για πώληση πολεμικού υλικού στη Σ. Αραβία

από fimotro

Αναίρεσε, κατά πλειοψηφία, τη σύμφωνη γνώμη που είχε δώσει για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, με την αναίρεση της σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων συμφώνησαν όλα τα κόμματα, πλην της ΝΔ, η οποία απείχε από αυτήν την ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντάς την «προσχηματική».

Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής αναιρεί τη θετική γνώμη της για συμφωνία που έχει περάσει από το ΚΥΣΕΑ.

Πρόκειται για μια γνωμοδότηση της επιτροπής που επί της ουσίας όμως υποχρεώνει το καθ’ ύλην αρμόδιο ΚΥΣΕΑ να συμμορφωθεί σχετικώς. Ωστόσο η αναμενόμενη αυτή στάση δεν ήταν ομόφωνη καθώς η ΝΔ απείχε από τη ψηφοφορία και δια του κ. Τασούλα διαμήνυσε πως «αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε μια προσχηματική διαδικασία».

Αναλυτικότερα στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος φέρεται να αναγνώρισε πως συμφωνία δεν υπάρχει από τη στιγμή που δεν έχει κατατεθεί η ανέκλητη πίστωση. Ωστόσο σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, επιχείρησε να διαχωρίσει τις δύο υποθέσεις (των βλημάτων και των βομβών) προκειμένου να αφήσει περιθώριο περεταίρω διαπραγμάτευσης.

Από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης που έχει δηλώσει από καιρό τη διαφωνία του, άσκησε κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης και σημείωσε ότι η επιτροπή κατέληξε κατά πλειοψηφία πως πρέπει να ανακληθούν οι δύο αποφάσεις της επιτροπής το Γενάρη και τον Μάρτη του 2017 για τα βλήματα και τις βόμβες, ενώ άφησε αιχμές στη ΝΔ για τη στάση της στο Ευρωκοινοβούλιο και τη μη ψήφιση της σχετικής πρότασης από τα μέλη της.

Η ΝΔ θεώρησε εξαρχής πως η συζήτηση ήταν ενημερωτική και δεν είχε αντικείμενο τη λήψη αποφάσεων. Οι βουλευτές της σημείωσαν δε πως η επίκληση στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  είναι υποκριτική και γίνεται επειδή το ζήτημα δημιουργεί πρόβλημα στη κυβέρνηση.

Η ΔΗΣΥ φέρεται να αποδέχθηκε την ακύρωση της συμφωνίας ωστόσο δια του κ. Θεοχαρόπουλου εξαπέλυσε βολές κατά του κ. Καμμένου λέγοντας πως όσα έχουν συμβεί και αποδειχθεί αφήνουν έκθετο τον υπουργό και τη κυβέρνηση συνολικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα