23 Απριλίου 2024 / 10:32 μμ
23 Απριλίου 2024 / 10:32 μμ

Αγωνία για τους στρατιωτικούς – Άγνωστο πότε θα αποφυλακιστούν…

από fimotro

Κανένα νέο και καμία εξέλιξη όσον αφορά την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Η αγωνία εντείνεται και προς το παρόν δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη στο θέμα καθώς οι Τούρκοι δεν άλλαξαν στάση και οι Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

Τη Δευτέρα αναμένεται οι γονείς των δύο προφυλακισμένων Ελλήνων να επισκεφθούν τα παιδιά τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα λήξει η περιπέτεια των δύο Ελλήνων, καθώς ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει αποκλείσει κάποια παρέμβαση τονίζοντας πως η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει. Μετά τις διαδοχικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τους δύο Ελληνες κρατουμένους αλλά και τις λεκτικές επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου χθες, επικράτησε ηρεμία –τουλάχιστον σε επίπεδο ανακοινώσεων.

Εν τω μεταξύ, το περιοδικό «Foreign Policy» αναφέρεται στη «νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας», τονίζοντας πως κεντρικό της στοιχείο είναι η ομηρία.
Το «Foreign Policy» υποστηρίζει πως «η σύλληψη και κράτηση ομήρων εκ μέρους της Τουρκίας είναι ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα στις σχέσεις της Αγκυρας με τους Δυτικούς της συμμάχους. Είναι κάτι που όλοι γνωρίζουν ότι συμβαίνει, αλλά πολιτικοί ηγέτες και διπλωμάτες είναι απρόθυμοι να το κατονομάσουν».

Η ανάλυση του περιοδικού δημοσιεύθηκε πριν να γίνει γνωστή η σύλληψη των δύο Ελλήνων (έγινε την ίδια μέρα της δημοσίευσης), επομένως δεν αναφέρεται σε αυτούς. To περιοδικό υπενθυμίζει την περίπτωση του Τουρκογερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ που συνελήφθη στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2017, κατηγορούμενος για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Γιουτζέλ, ανταποκριτής της «Die Welt», είχε γράψει άρθρα βασισμένα στα υποκλαπέντα μηνύματα του υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ, γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το περιοδικό υποστηρίζει πως οι πολιτικές της ομηρίας είναι πιο ορατές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Οι τύχες πολλών αθώων Αμερικανών που βρίσκονται υπό τουρκική κράτηση έχουν γίνει αντικείμενο αυστηρών απαιτήσεων από την τουρκική κυβέρνηση. Ο πιο γνωστός από αυτούς είναι ο φυλακισμένος Αντριου Μπράνσον, πάστορας που ζούσε στην Τουρκία για δύο δεκαετίες και λειτουργεί σε μια μικρή ευαγγελική εκκλησία στη Σμύρνη. Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 με ασαφείς ισχυρισμούς ότι συνδέθηκε με την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Καταδίκες

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε 25 δημοσιογράφους σε ποινές κάθειρξης μέχρι και 7,5 ετών για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Συγκεκριμένα, οι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν επειδή σύμφωνα με το κατηγορητήριο «βοήθησαν» το δίκτυο του Γκιουλέν που οργάνωσε το πραξικόπημα.

Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι ο επικεφαλής δημοσιογράφος της Τουρκίας Μουράτ Ακσόι, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών, και ο τραγουδιστής και δημοσιογράφος Αττίλα Τας, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών, και ο δημοσιογράφος Μουράτ Ακσόι, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών. Και οι δύο κατηγορήθηκαν ότι «βοήθησαν μια τρομοκρατική οργάνωση χωρίς να είναι μέλη της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα