29 Μαρτίου 2024 / 10:39 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 10:39 πμ

Αβραμόπουλος: Κοινή επιθυμία για συνεργασία με τις ΗΠΑ στο μεταναστευτικό

από fimotro

Εποικοδομητικές και παραγωγικές χαρακτήρισε τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως το μήνυμα που εστάλη είναι η κοινή επιθυμία για στενή συνεργασία στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια.

Σε συνέντευξή του στο CNN ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος συναντήθηκε με ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, τόνισε πως οι σχέσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ έχουν βαθιές ρίζες και μακρά ιστορία και η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί στο μέλλον, σε κλίμα φιλίας και αλληλεγγύης.

Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας επεσήμανε πως, σήμερα περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι μετανάστες και περίπου 60 εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα και στην Ευρώπη θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: αιφνιδιαστήκαμε στην αρχή, αλλά τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Σε αυτή την περίοδο εργαστήκαμε στενά με τις αμερικανικές Αρχές για να υιοθετήσουμε τις ίδιες πρακτικές τις οποίες χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ το λιγότερο εδώ και 100 χρόνια» δήλωσε. Προσέθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη εμπειρία στα θέματα της μετανάστευσης, ότι η κατάσταση πλέον είναι πολύ πιο περίπλοκη, και «απαιτείται συνεργασία σε διεθνές επιπεδο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση». Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε πως το μεταναστευτικό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και οι δύο βασικοί παράγοντες είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.

Σε ερώτηση σχετικά με τη νέα πολιτική που υιοθετεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε «πως μπορεί τώρα να μην βρισκόμαστε στην “ίδια σελίδα”, εκφράζοντας όμως την εκτίμηση πως «η κατάσταση θα γίνει πιο ξεκάθαρη το επόμενο διάστημα».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και έχει μια πολύ ξεκάθαρη πολιτική στο ζήτημα του μεταναστευτικού που βασίζεται σε αρχές και αξίες. «Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να τεθεί το ζήτημα με έναν υπεύθυνο τρόπο και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές στις οποίες αυτό βασίζεται. Κατανοώ ότι μερικές φορές οι κυβερνήσεις έχουν διαφορετικές απόψεις και μερικές κυβερνήσεις απευθύνονται και στο εκλογικό τους κοινό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως διαμορφώνει τη γραμμή που τα κράτη μέλη ακολουθούν. Μέχρι τώρα τα πηγαίνουμε καλά» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας πάντως πως η κατάσταση δεν μπορεί ακόμα να χαρακτηριστεί τέλεια. Όπως τόνισε, υπάρχουν ακόμα προβλήματα με τον μηχανισμό της μετεγκατάστασης και πρέπει όλοι να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα