28 Μαρτίου 2024 / 8:16 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 8:16 μμ

20.000 νεκροί ημερησίως, σε περίπτωση πολέμου με τη Β. Κορέα!

από fimotro

Συνταξιούχος Αμερικανός στρατηγός δήλωσε πως σενάριο πολέμου του Πενταγώνου δείχνει πως ένας συμβατικός πόλεμος με τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 20.000 ανθρώπων ημερησίως στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τους Los Angeles Times.

Εν τω μεταξύ, συνταξιούχος ναύαρχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού δίνει 50-50 πιθανότητες για έναν συμβατικό πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, αλλά πολύ μικρότερες πιθανότητες ενός πυρηνικού πολέμου, μεταδίδει το CNBC.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Β. Κορέας Ro Yong Ho κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι κήρυξε πόλεμο κατά του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ και απείλησε πως η Βόρεια Κορέα έχει το δικαίωμα να καταρρίψει αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά ακόμα και αν πετούν σε διεθνή εναέριο χώρο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ίδιος είχε πει σε δημοσιογράφους πως η Πιονγιάνγκ ίσως πυροδοτήσει όπλο υδρογόνου στον Ειρηνικό. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα, οι πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας διενεργούνταν υπογείως.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κρίστοφερ Λόγκαν δήλωσε τη Δευτέρα στο CNBC πως η Βόρεια Κορέα «προφανώς αποτελεί απειλή» και δεσμεύτηκε πως ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιστεί «τόσο το εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και τους συμμάχους μας ενάντια στην απειλή αυτή».

Ειδήμονες του τομέα της άμυνας εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους ως προς το αν η Βόρεια Κορέα θα μπορέσει με ευκολία να καταρρίψει προηγμένα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη. Οι ίδιοι σημείωναν πως επί του παρόντος, οι ηγέτες της Β. Κορέας και των ΗΠΑ βρίσκονται σε λεκτικό πόλεμο, ωστόσο «ένας από τους δύο, ιδιαίτερα ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αν αισθανθεί πως ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος… τότε η στρατηγική του θέση είναι μία όπου θα κέρδιζε πολλά από το να κάνει την πρώτη κίνηση», όπως ανέφερε ο Ίαν Γουίλιαμς, διευθυντής του Missile Defense Project στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσινγκτον.

Ο ναύαρχος εν αποστρατεία Τζέιμς Σταυρίδης δίνει 10% πιθανότητα πυρηνικού πολέμου με τη Βόρεια Κορέα, αλλά 50% για συμβατικό πόλεμο, σύμφωνα με τους Times. Μιλώντας στην εφημερίδα, είπε πως ένας πόλεμος θα μπορούσε δυνητικά να ξεκινήσει αν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει πύραυλο που θα πλήξει το Γκουάμ ή θα πέσει κοντά σε αμερικανικό έδαφος. Θα μπορούσε δυνητικά να έχει ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να αντεπιτεθούν στη Βόρεια Κορέα με πυραύλους cruise Tomahawk, όπως έγινε και στη Συρία μετά τη χημική επίθεση του Απριλίου. Και ενώ η Συρία απλά δέχθηκε το πλήγμα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να απαντήσει πιο βίαια, προκειμένου να μη φανεί αδύναμος, βάλλοντας ενδεχομένως κατά αμερικανικών στρατιωτικών σταθμών στη Νότια Κορέα.

Επίσης, οι Times ανέφεραν πως υπάρχει πιθανότητα ο Κιμ να καταφύγει σε πιο δραστικές ενέργειες, ακόμα και να στείλει λαθραία πυρηνικό όπλο μέσω πλοίου σε τοποθεσία που θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο αριθμό θυμάτων. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει το όπλο μέσω αέρος.

«Βρισκόμαστε πιο κοντά σε πυρηνική ανταλλαγή απ’ ό,τι οποιαδήποτε στιγμή στην παγκόσμια ιστορία, με μοναδική εξαίρεση την πυραυλική κρίση της Κούβας», δήλωσε ο κ. Σταυρίδης στους Times.

Κατά την εφημερίδα, πόλεμος θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και από ένα σχετικά ήσσονος σημασίας περιστατικό στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ή από προβοκάτσια που θα εξελιχθεί σε συμβατικό πόλεμο και στη συνέχεια θα κλιμακωθεί.

Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν πως η ένταση κατά το παρελθόν μετά από τέτοια περιστατικά δεν οδήγησε σε ξεκάθαρο πόλεμο. «Η κατάσταση οπωσδήποτε είναι πολύ τεταμένη», σχολίασε ο Dean Cheng, ειδήμων σε θέματα άμυνας στο Heritage Foundation. «Η Βόρεια Κορέα του τώρα οπωσδήποτε θεωρείται πραγματική απειλή, με τρόπο που ακόμα και το 2010 δεν βλέπαμε».

Σύμφωνα με ειδήμονες, μεγάλο μέρος των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Βόρειας Κορέας είναι όπλα που βασίζονται στους βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ θεωρείται πως, πέραν των πυρηνικών όπλων, η Πιονγιάνγκ έχει και μεγάλο απόθεμα χημικών όπλων.

Ιδιαίτερα ανησυχητική θεωρείται η απειλή της Βόρειας Κορέας για τη Νότια Κορέα και κυρίως τους κατοίκους της Σεούλ, καθώς η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Η χρήση πυρηνικών όπλων προφανώς θα αύξανε τον κίνδυνο θυμάτων, όμως ακόμα και χωρίς αυτά, η απώλεια ζωών θα ήταν σημαντική.

Πολεμικό σενάριο του Πενταγώνου εκτιμά σχεδόν 20.000 θύματα στη Νότια Κορέα ημερησίως σε περίπτωση συμβατικού πολέμου, σύμφωνα με τους Times, που επικαλούνται τον Ρομπ Γκίβενς, συνταξιούχο Ταξίαρχο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο οποίος είχε υπηρετήσει και στην Κορέα.

«Πολλοί νομίζουν πως θα ήταν σαν την επέμβαση στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, ή σαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη ή τη Συρία, όμως θα απέχει πολύ από αυτό», σχολίασε. «Υπάρχει μόνον ένας τρόπος με τον οποίον θα λήξει αυτός ο πόλεμος, με την ήττα της Βόρειας Κορέας -όμως με τι κόστος;».

Ο Γουίλιαμς είπε πως η εκτίμηση για 20.000 θανάτους την ημέρα φαίνεται μια ρεαλιστική εκτίμηση, ιδιαίτερα «στην αρχή του πολέμου, αν μάλιστα δεν υπάρχει αρκετή προετοιμασία ή προειδοποίηση».

Άλλοι ειδήμονες υποστηρίζουν πως η χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων από την Πιονγιάνγκ θα μπορούσε να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα θύματα στη Νότια Κορέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα