25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Έτσι θα γίνει σταδιακά η άρση των capital controls…

από fimotro

«Το συντομότερο δυνατό» θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα βήματα προς τη χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα τον οδικό χάρτη που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο οδικός χάρτης, περιγράφει σε στάδια τα ορόσημα που αποτελούν προϋποθέσεις για την υλοποίηση των βημάτων χαλάρωσης. Η υλοποίηση των βημάτων χαλάρωσης προβλέπεται να είναι σταδιακή, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον και κλίμα, ενώ η αλληλουχία των ενεργειών δεν είναι χρονικά οριοθετημένη – δεν υπάρχουν χρονικά όρια ως προς τη διάρκεια κάθε σταδίου.

Τα μέτρα περιορισμού των κινήσεων κατηγοριοποιούνται σε τρεις πυλώνες:

Πυλώνας Ι: Περιορισμοί για την αποτροπή της ταχείας μείωσης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των τραπεζών (όπως η απαγόρευση πρόωρης εξόφλησης δανείων και πρόωρης λήξης των καταθέσεων προθεσμίας).

Πυλώνας ΙΙ: Περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στο άνοιγμα νέων λογαριασμών.

Πυλώνας ΙΙΙ: Περιορισμοί στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Εξ αυτών τα μέτρα που αφορούν τον πρώτο πυλώνα έχουν πλέον καταργηθεί με τις υπουργικές αποφάσεις του Ιανουαρίου και του Ιουλίου του 2016. Ετσι, σύμφωνα με το σχεδιασμό τα πρώτα βήματα θα επικεντρώνονται κυρίως στο δεύτερο πυλώνα (διατάξεις σχετικές με την ανάληψη μετρητών και το άνοιγμα νέων λογαριασμών) για παράδειγμα, στη σταδιακή άρση της απαγόρευσης ανοίγματος λογαριασμών από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και στη χαλάρωση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία νέου κωδικού πελάτη (customer ID).

Ο τρίτος πυλώνας, που αφορά τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, θα είναι το τελευταίο σκέλος των περιορισμών που θα αρθεί, δεδομένου ότι η χαλάρωσή του συνδέεται στενά με την αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα