19 Απριλίου 2024 / 9:15 μμ
19 Απριλίου 2024 / 9:15 μμ

Έτσι δρούσαν οι διαβόητοι ληστές των χρηματοκιβωτίων

από fimotro

Με αιφνιδιαστική αστυνομική έφοδο στη διάρκεια αρραβώνα (!) στο Μενίδι συνελήφθησαν οκτώ από τα μέλη της διαβόητης συμμορίας των «ληστών χρηματοκιβωτίων», που εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης που οργανώθηκε στις 4 και 5 Μαΐου, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά 15 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα τέσσερα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης. Πρόκειται για 14 έλληνες ομογενείς από πρώην ανατολικές χώρες, ηλικίας από 18 έως 40 ετών, καθώς και 26χρονο Αλβανό. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν άλλα πέντε μέλη της οργάνωσης, επίσης ομογενείς, ηλικίας από 20 έως 30 ετών.

Εως τώρα εξιχνιάστηκαν τουλάχιστον 145 υποθέσεις, και συγκεκριμένα 58 ληστείες σε εταιρείες, κατοικίες και σε βάρος υπάλληλου εταιρείας καπνικών ειδών, τέσσερις απόπειρες ληστειών, 52 διαρρήξεις εταιρειών, έξι απόπειρες διαρρήξεων, 24 κλοπές οχημάτων και 27 εμπρησμοί οχημάτων.

Διενεργήθηκαν 15 έρευνες σε κατοικίες και τέσσερις έρευνες σε κοντέινερ-κατοικίες των δραστών, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 15.000 ευρώ, κοσμήματα μεγάλης αξίας, οκτώ αυτοκίνητα, μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, πλήθος φορητών υπολογιστών, gps και playstation, κυνηγητικό όπλο και φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, καρφιά για το σκάσιμο ελαστικών και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Χρήστο Παπαζαφείρη, η εξάρθρωση της συγκεκριμένης ληστρικής συμμορίας, που λειτουργούσε στα πρότυπα οργανωμένων διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων, ήταν μία από τις δυσκολότερες σε επίπεδο ερευνών, εντοπισμού και σύλληψης των δραστών.

Τα μέλη της ομάδας δρούσαν στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Εύβοιας, και συγκεκριμένα στις περιοχές Ασπροπύργου, Αχαρνών, Ανω Λιοσίων, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Γέρακα, Αυλώνα, Σχηματαρίου, Αγίου Κωνσταντίνου, Θηβών και Χαλκίδας, όπου διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε εταιρείες, από τις οποίες αφαιρούσαν χρηματοκιβώτια, χρήματα, τιμαλφή και κοσμήματα, καθώς και οχήματα που χρησιμοποιούσαν για τη διαφυγή τους.

Η Αστυνομία υπολογίζει ότι η λεία της εγκληματικής αυτής οργάνωσης ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ, ενώ εξετάζει τη συμμετοχή της σε δεκάδες άλλες ληστείες και διαρρήξεις με παρόμοια μεθοδολογία, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και γειτονικών νομών.

Στην πράξη, προκειμένου να διαπράττουν ληστείες-διαρρήξεις, οι εν λόγω κακοποιοί χρησιμοποιούσαν λοστούς, βαριοπούλες, κατσαβίδια, μαχαίρια και τροχούς για να παραβιάζουν τις εισόδους των εταιρειών και τα χρηματοκιβώτια, έφεραν πυροβόλα όπλα και πολεμικά τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ, ενώ διέθεταν και φορητούς ασυρμάτους για να παρακολουθούν τις συχνότητες της Αστυνομίας.

Ως ορμητήριό τους χρησιμοποιούσαν την περιοχή των Αχαρνών και συγκεκριμένα τον οικισμό του Στρατοπέδου Καποτά, όπου συγκεντρώνονταν πριν και μετά από κάθε ενέργειά τους. Εκεί υπήρχαν κοντέινερ που τα χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετα και «καβάτζες», όπου απέκρυπταν τα κλοπιμαία και τα διαρρηκτικά εργαλεία τους.

Δρούσαν κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες, και συγκεκριμένα 2 με 5 τα ξημερώματα, ενώ επιδείκνυαν ιδιαίτερη σκληρότητα και ασκούσαν σωματική βία στους φύλακες των επιχειρήσεων που λήστευαν.

Επιπλέον, οι δράστες χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών, τις οποίες άλλαζαν συνεχώς. Για τη συνεννόηση, τη λήψη οδηγιών και την καθοδήγησή τους, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις για τη δράση τους ή τις κινήσεις των αστυνομικών. Παράλληλα, είχαν και συνεργούς ως προπομπούς και «τσιλιαδόρους».

Παράλληλα, χρησιμοποιούσαν οχήματα που αφαιρούσαν από την εταιρεία που λήστευαν ή τον φύλακά της, καθώς και οχήματα που είχαν αφαιρέσει σε προγενέστερο χρόνο, στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες. Σε αυτά φόρτωναν τα χρηματοκιβώτια που αφαιρούσαν και στη συνέχεια τα πυρπολούσαν, ώστε να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, ενώ χρησιμοποιούσαν και καρφιά που πετούσαν στο οδόστρωμα, για να αποτρέψουν πιθανή καταδίωξή τους από αστυνομικά οχήματα.

Σε δύο περιπτώσεις που έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς, δεν δίστασαν να τους πυροβολήσουν, όπως και τον ιδιοκτήτη σπιτιού στα Μέγαρα, τον Ιούλιο του 2016.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια ληστείας, στις 28 Ιανουαρίου 2016 σε γραφεία εταιρείας, ο φύλακας πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν από τους δράστες, ο οποίος υπέκυψε έναν χρόνο αργότερα στο Αττικό Νοσοκομείο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, πλαστογραφίες, πλαστογραφίες πιστοποιητικών, εμπρησμό -αδικήματα κατά συρροή και κατά συναυτουργία-, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Οι περισσότεροι έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν κι έχουν απασχολήσει επανειλημμένα τις αστυνομικές Αρχές, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρες ανθρωποκτονιών και σωρεία ληστειών και κλοπών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα