16 Απριλίου 2024 / 11:22 μμ
16 Απριλίου 2024 / 11:22 μμ

Ένταση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών με εργαζόμενους στους δήμους (βίντεο)

από fimotro

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 11:30 έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Κλαυθμώνος, όπου έφτασε η πορεία των εργαζομένων στους δήμους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους.

Εργαζόμενοι στην καθαριότητα πέταξαν στην είσοδο του υπουργείου σακούλες με σκουπίδια, έβαλαν φωτιά, ενώ επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο, ρίχνοντας τα προστατευτικά κάγκελα της εισόδου, προκειμένου να συναντηθούν με τον αρμόδιο υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη. Ακόμη, πέταξαν αυγά, νερά και καφέδες εναντίον των δημάρχων μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, οι οποίοι έμπαιναν εκείνη την ώρα στο κτίριο, για να συναντηθούν με τον υπουργό.

Στη συνέχεια, οι διαμαρτυρόμενοι κατευθύνθηκαν στη Βουλή, όπου σημειώθηκε νέος γύρος έντασης, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών, για να τους αποτρέψουν και να μην μπουν στο κτίριο.

Νωρίτερα, στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο Μεταξουργείο συγκεντρώθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων από ολόκληρη τη χώρα.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του κλάδου καθώς οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μέχρι τέλους το δικαίωμά τους στην εργασία.

ΠΟΕ – ΟΤΑ: Δεν θα δεχθούμε ούτε μία απόλυση συμβασιούχου

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ διαμηνύει στην κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί «ούτε μία απόλυση συμβασιούχου». «Οι προσδοκίες τριών ετών που καλλιέργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορούν να σβηστούν μέσα σε μία στιγμή και τόσο εύκολα. Η επικοινωνιακή τακτική για δήθεν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχει ως μόνο σκοπό να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, που βλέπουν την απόλυση ‘προ των πυλών’» αναφέρει, προσθέτοντας:

«Απέναντι σ’ αυτή την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον κυβερνητικό εμπαιγμό εμείς ως μόνη λύση πλέον απαιτούμε την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου:

Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες καθαριότητας και έχουν πάρει παρατάσεις.
Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του Α.Σ.Ε.Π.
Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», Κ.Η.Φ.Η., Κ.Δ.Α.Π.,Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α., κ.λπ.
Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα Ε.Σ.Π.Α. στους παιδικούς σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κυρίως εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας».
Π. Σκουρλέτης: Μέσω ΑΣΕΠ μόνιμες θέσεις για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προκηρυχθούν θέσεις μόνιμης απασχόλησης μέσω του ΑΣΕΠ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, των οποίων η επέκταση των συμβάσεων κρίθηκε αντισυνταγματική αναφέρει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Για τις άλλες περιπτώσεις συμβασιούχων, οι οποίοι απασχολούνται στις ίδιες θέσεις με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις, ο υπουργός επισημαίνει στην εφημερίδα F & M Voice, ότι θα δοθεί λύση συμβατή με το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού προηγουμένως καθοριστούν τα κριτήρια της μονιμοποίησης και αποσαφηνιστεί η πραγματική εργασιακή σχέση τους.

Αφόρητη η κατάσταση με τα σκουπίδια

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει για σήμερα η ΠΟΕ – ΟΤΑ, η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο με τα βουνά σκουπιδιών είναι αφόρητη. Ήδη, τα σκουπίδια σε πολλές περιοχές της Αθήνας έχουν σχηματίσει βουνά. Νέα Σμύρνη, Πειραιάς, Πλάκα, και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, οι περισσότεροι δρόμοι της πρωτεύουσας έχουν μετατραπεί σε… χωματερές.

Υπό το φόβο να κάνουν ένα καλοκαίρι πνιγμένοι στα σκουπίδια, οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι, όπως επίσης και οι τουρίστες, καθώς οι κινητοποιήσεις έρχονται σε ένα κρίσιμο σημείο καθώς τις επόμενες ημέρες θα κορυφωθεί η τουριστική σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα