29 Μαρτίου 2024 / 12:48 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:48 μμ

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχωρεί σήμερα ο Φιγιόν

από fimotro

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

Ο Φιγιόν δέχεται έντονες πιέσεις να αποσύρει την υποψηφιότητά του, καθώς τα σκάνδαλα που έρχονται στην επιφάνεια με επίκεντρο την οικογένειά του έχουν οδηγήσει σε δημοσκοπική του κατάρρευση, ενώ εκτιμάται πως δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ήδη στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έχουν ζητήσει να αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα, ενώ αναζητείται «σχέδιο Β’» για την αντικατάστασή του.

Σήμερα συνεδριάζει το Πολιτικό Γραφείο των Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να καταλήξουν στο σχέδιο που θα τους επιτρέψει να βγουν από το αδιέξοδο της υποψηφιότητας Φιγιόν.

Οι εν παρατάξει ομάδες, ξεχωρίζουν από το όνομα του αρχηγού που υποστηρίζουν: Φρανσουά Φιγιόν, Νικολά Σαρκοζί, και Αλέν Ζιπέ. Έτσι οι Γάλλοι μιλούν για τους «Φιγιονιστές», τους «Σαρκοζιστές» και τους «Ζιπεϊστές».

Στην προκειμένη περίπτωση, στη μάχη έχει για τα καλά μπει και η νέα γενιά των «σαραντάρηδων», που λειτουργούν ατομικά.

Σε συνάντηση που είχε ο Φρανσουά Φιγιόν την περασμένη Τρίτη με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ζήτησε να του αφήσουν ένα περιθώριο 15 ημερών, πριν αποφασίσουν οτιδήποτε. Μερίδα βουλευτών του το παραχώρησαν και 17 εξ’ αυτών υπέγραψαν κείμενο υποστήριξης που δημοσιεύθηκε στην Φιγκαρό.

Για το κόμμα όμως η καθυστέρηση έως τα μέσα Φεβρουαρίου μπορεί να αποβεί μοιραία, εάν μάλιστα το δικαστήριο του απευθύνει κατηγορία (για κατάχρηση), οπότε θα παραιτηθεί όπως έχει ήδη δεσμευθεί.

Τότε θα είναι πολύ αργά για οποιαδήποτε καινούργια υποψηφιότητα μέσω νέας προκριματικής.

Η αναστάτωση στο κόμμα προέρχεται και από τη διαπίστωση για το μέγεθος της ζημιάς που έχει ήδη προκληθεί από την υπόθεση «Πηνελόπη-gate».

Συνειδητοποιούν τον κίνδυνο να χάσουν τελικά την προεδρική, για την οποία, εδώ και μήνες, είχαν σίγουρη τη νίκη.

Έτσι, πολλά στελέχη, προσπάθησαν να βρουν το άτομο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Φιγιόν, κανένα όνομα όμως δεν φάνηκε ότι θα μπορούσε να γίνει πλατιά αποδεκτό.

Γι αυτό έχουν αφήσει για την ώρα την κατάσταση ως έχει και το μεγάλο ερώτημα όμως είναι: «έως πότε;»

Οι Ζιπεϊστές συνεχίζουν να πιστεύουν στον Αλέν Ζιπέ που ήλθε δεύτερος στην προκριματική, και που συνεχίζει να έχει την προτίμηση των Γάλλων: Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση Harris Interactive για το ραδιόφωνο RMC και τον ιστότοπο Atlantico, ο Ζιπέ συγκεντρώνει το 33% των προτιμήσεων και παραμένει το φαβορί για την αντικατάσταση του Φιγιόν, ο Νικολά Σαρκοζί συγκεντρώνει το 13% και από τη γενιά των σαραντάρηδων ο Φρανσουά Μπαρουέν 7%.

Ο Μπαρουέν όμως, δεν θέλει να ακούει για τον Ζιπέ, με τον οποίο έχει ψυχρότητα εδώ και 20ετία και προωθεί γερά τον εαυτό του.

Εν τω μεταξύ ο Ζιπέ δεν δείχνει ότι εύκολα θα αποφασίσει μια επιστροφή εάν δεν υπάρξει ομόφωνο κάλεσμα από το κόμμα.

Τον Μπαρουέν υποστηρίζουν οι «Σαρκοζιστές» αντιστέκεται όμως ισχυρά ο άλλος σαραντάρης ο Λοράν Βοκιέ, που είναι σημαντικό στέλεχος του κόμματος.

Ένα άλλο όνομα που συζητείται, και που θα μπορούσε να είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία, είναι αυτό του 67χρονου Ζεράρ Λαρσέ, προέδρου της Γερουσίας και υποστηρικτή του Φιγιόν.

Ο Λαρσέ θα μπορούσε να υποστηριχτεί και από τους Σαρκοζιστές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ικανός να προκαλέσει τον ενθουσιασμό των εκλογέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα