20 Απριλίου 2024 / 3:02 μμ
20 Απριλίου 2024 / 3:02 μμ

Έκλεισε η συμφωνία με την πώληση κρατικών λιγνιτικών μονάδων!

από fimotro

Η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με απόλυτη συμφωνία στον πιο κρίσιμο τομέα της διαπραγμάτευσης. Με συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στα θέματα της ενέργειας (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου) ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00  διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ αναμένεται το Σάββατο να καθαρογραφεί το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) .

Αναφορικά με τα θέματα της ενέργειας ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι «έκλεισαν απόψε». Σήμερα υπήρξε συμφωνία με την DG Comp και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει το market test για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, σημείωσε.

Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018 και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. Τη διαδικασία θα κάνει η ΔΕΗ  η οποία θα προσλάβει σύμβουλο για το σκοπό αυτό, ενώ η επιχείρηση θα κάνει επίσης την αποτίμηση και την διαδικασία απόσχισης.

Στον τομέα του φυσικού αερίου όπως ο ίδιος διευκρίνισε, συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις εταιρείες προμήθειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και η ενίσχυση της παρουσίας της στην αντίστοιχη εταιρεία της Αττικής. Το σχέδιο θα τεθεί υπό την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Συμφωνία επήλθε επίσης για επιμέρους θέματα, όπως η χρέωση προμηθευτή για τις ανανεώσιμες πηγές  και οι πληρωμές διαθεσιμότητας ισχύος στους παραγωγούς ενέργειας για τις οποίες θα σταλεί προς έγκριση ο σχετικός μηχανισμός στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, αρχίζουν τα δύσκολα καθώς από τη δική τους πλευρά, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ φέρονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την πώληση, προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για… black out.

Ο υπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, καθώς διακυβεύεται το μέλλον 1.300 εργαζομένων, προσθέτοντας ότι σήμερα θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος και τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων.

Οι επίμαχες μονάδες

Πρόκειται για την πρώτη μονάδα της Μελίτης και την άδεια κατασκευής της δεύτερης, καθώς και για τις δυο της Μεγαλόπολης.

Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Σταθάκης είχε εκτιμήσει ότι μετά το κλείσιμο της συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια του market test από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ επανέλαβε πως παραμένει ο Ιούνιος 2018 ως ορόσημο για την οριστική πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Το ραντεβού με τους επικεφαλής των θεσμών είναι σήμερα το απόγευμα. Σε αυτό αναμένεται να διευθετηθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες για τις αλλαγές σε ΔΕΗκαι ΔΕΠΑ, ωστόσο θολό φαίνεται πως παραμένει ακόμα το τοπίο για το μέλλον των περίπου 1.300 εργαζομένων στις τέσσερις μονάδες, για το market test και τις δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (NOME).

Θα οδηγήσει σε νέα ώθηση της αγοράς

Το εν λόγω project, πάντως, φαίνεται πως αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Υπουργού, ο οποίος δήλωνε τις προάλλες σε συνέδριο Ινστιτούτου Ενέργειας ότι «η πώληση λιγνιτικών μονάδων για την οποία είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, θα οδηγήσει στη δημιουργία δεύτερου ή τρίτου πόλου στην αγορά» .
«Ο λιγνίτης» είχε, επίσης, υποστήριξει, «θα παραμείνει μέρος του ενεργειακού σχεδιασμού, αλλά με μειωμένο ειδικό βάρος και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη ΔΕΗ, ως βασικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, η οποία θα μετασχηματιστεί σε εταιρία πολλαπλών ενεργειακών δράσεων».

Ο ίδιος τόνισε εξάλλου, ότι έως το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ το 2018 η αγορά ρεύματος θα λειτουργεί με βάση το μοντέλο-στόχο (target model) της ΕΕ.

Οι αντιδράσεις φέρνουν κινητοποιήσεις

Την ίδια στιγμή, σκληρές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος αποκάλυψε ότι οι εργαζόμενοι θα βγάλουν τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έκτος συστήματος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις.

Οι κινητοποιήσεις θα λάβουν χώρα, όπως είπε, όταν έρθει προς ψήφιση στην Βουλή η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν θα υπάρξει black-out. Είναι βέβαιο ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μαζί με τα Σωματεία-Μέλη και τις τοπικές κοινωνίες θα απεργήσουν. Εάν οι κοινωνίες δεν το αποδεχτούν, βεβαίως και εμείς δεν θα πάμε κόντρα σε αυτό που θέλει η κοινωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα