19 Απριλίου 2024 / 9:27 πμ
19 Απριλίου 2024 / 9:27 πμ

Το μεσημέρι η νέα συνάντηση για να κλείσει η διαπραγμάτευση

από fimotro

Σήμερα το μεσημέρι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών και της Ελληνικής κυβέρνησης. Η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα και σήμερα Πέμπτη, ενώ νέο ραντεβού αναμένεται στις 14.00 το απόγευμα ενώ κυβέρνηση και Θεσμοί θα συμμετάσχουν εξ’ αποστάσεως στο EuroWorking Group που θα αρχίσει στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες και θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτή είναι η τέταρτη επίσκεψη των Θεσμών στην Αθήνα (από τον Οκτώβριο) για την δεύτερη αξιολόγηση.

«Συνεχίστηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και κλείνουμε θέματα», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά από τη νέα μαραθώνια συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση για σήμερα Πέμπτη στις 14.00.

Οι Θεσμοί δεν φεύγουν, πρόοδος υπάρχει, όμως, το θρίλερ συνεχίζεται καθώς τα μέτωπα παραμένουν ακόμη ανοικτά. Οπως φαίνεται δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το ύψος της μείωσης του αφορολόγητου ενώ φαίνεται να συνεχίζεται το αδιέξοδο για τις συντάξεις αλλά και για τα εργασιακά για τα οποία υπάρχουν τεράστιες διαφορές με το ΔΝΤ,
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο:
Έγιναν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα-αντίμετρα, όπως για το ποια είναι τα θετικά μέτρα είτε στο σκέλος των δαπανών είτε στο σκέλος των εσόδων. Υπάρχει συμφωνία σε σχεδόν όλο το «πακέτο» των θετικών μέτρων, με 1-2 διαφορές, όπως π.χ. πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος.
Στα εργασιακά, που επίσης συζητήθηκαν, υπάρχουν ακόμη προβλήματα με το ΔΝΤ.
Το θέμα του αφορολόγητου δεν έχει συζητηθεί ακόμη.
Όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, έγινε γνωστό ότι θα «κουρεύεται» ο ΦΠΑ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δεν θα «κουρεύονται» οι ασφαλιστικές εισφορές.
Σημειώνεται ότι το σημερινό Euro Working Group (21.00 ώρα Ελλάδας) θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Έκλεισε η συμφωνία με τους θεσμούς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, δήλωσε στέλεχος που μετέχει στη διαπραγμάτευση.  Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο αυτό που χώριζε όλο το προηγούμενο διάστημα την κυβέρνηση και τους δανειστές στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν ότι οι μεν ήθελαν όριο 50.000 ευρώ για την υπαγωγή στη ρύθμιση, την ώρα που η κυβέρνηση κατέβαζε το όριο πολύ χαμηλότερα, στις 20.000 επιτρέποντας έτσι σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις να εκμεταλλευθούν τη ρύθμιση.
Η συνάντηση στο Χίλτον βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 16.30 το απόγευμα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η όλη διαδικασία ξεκινά με τη διαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά θέματα, με τον κ. Τσακαλώτο να καλείται να κλείσει συμφωνία τόσο για το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης όσο και για τα μέτρα (και τα αντίμετρα) που πιθανώς να τεθούν σε ισχύ από το 2019.

Λίγο πριν από τις εξίμιση το απόγευμα έγινε διάλειμμα στη διαβούλευση, προκειμένου κάθε πλευρά να προχωρήσει σε συνεννοήσεις με τους προϊσταμένους. Το διάλειμμα κράτησε περίπου μισή ώρα και πλέον έχουν επανέλθει όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα