19 Απριλίου 2024 / 5:40 μμ
19 Απριλίου 2024 / 5:40 μμ

Έκκληση στον Αλ. Τσίπρα για τον ΦΠΑ από τους ξενοδόχους της Λέσβου

από fimotro

Μία ακόμη έκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, που συνεχίζουν να πλήττονται από τις προσφυγικές και μετανευστικές ροές απευθύνει η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου.

Οι ξενοδόχοι του νησιού υποστηρίζουν ότι με τη συγκεκριμένη εξέλιξη θα προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις και αυξήσεις πολλαπλάσιες της αύξησης των 7 ποσοστιαίων μονάδων. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους:

«Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών από το 17 στο 24%, στ’ ακριτικά μας νησιά – αθωράκιστα και πριν την κρίση – από Ιανουάριο του 2017:
1. Θα καταστήσει τις επιχειρήσεις τους ακόμα πιο ανταγωνιστικές και τις δικές μας…… μη βιώσιμες – με απρόβλεπτες συνέπειες στην Οικονομική, Κοινωνική κι Εδαφική συνοχή της ανατολικής, νησιωτικής εσχατιάς της Χώρας μας και της Ε.Ε. – ενθαρρύνοντας τη διείσδυσή τους (και λόγω «γειτνίασής» μας με καλπάζουσες οικονομίες), στον ευαίσθητο γαιοπολιτικά χώρο του Αιγαίου, όχι επ’ ωφελεία της… Εθνικής και Κοινοτικής κυριαρχίας!

2. Θα προκαλέσει αλυσιδωτές, πολλαπλάσιες (της αύξησης) των 7 ποσοστιαίων μονάδων, αυξήσεις, που θα μετακυλιθούν στα προϊόντα και Υπηρεσίες, συρρικνώνοντας δραματικά Κατανάλωση, Ζήτηση, Τζίρους, Εισοδήματα, Απασχόληση, αδειάζοντας με τη σειρά τους τα Δημόσια κι Ασφαλιστικά ταμεία, που θα κληθούμε αργότερα με νέα χαράτσια να τα … γεμίσουμε!

3. Θα πληγεί η Ανάπτυξη, Απασχόληση και ιδιαίτερα ο τριτογενής Τομέας (85%) κι οι Επιχειρήσεις της Περιφέρειας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Οικογενειακές, Πολύ Μικρές / Μικρές, εξωστρεφείς, ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, Συναλλαγματοφόρες, αποδομώντας αργά αλλά σταθερά τον Κοινωνικοοικονομικό μας ιστό.
Κι όλα τούτα συμβαίνουν συγχρόνως με προηγούμενα, πρόσφατα κι επαπειλούμενα, επαχθή χαράτσια / αυξήσεις και τον ΦΠΑ στη Διαμονή σχεδόν να… τριπλασιάζεται εντός …. 15μήνου – απ’ το 5% του Σεπτεμβρίου 2015 στο … 13% του Γενάρη του 2017 – όλα απόλυτα και προκλητικά αναντίστοιχα με την πλουτοδοτική μας ικανότητα, τους δείκτες του προορισμού μας και τα όσα «απολαμβάνουμε» ή μάλλον στερούμαστε, κόντρα στη διατυμπανιζόμενη νησιωτικότητα και στην πολύ διακηρυγμένη αρχή της αναλογικότητας κι ανταποδοτικότητας, όταν π.χ. ανεξάρτητα τζίρου, πολύ μικρές επιχειρήσεις ευαίσθητων προορισμών και πολυεθνικοί όμιλοι ανεπτυγμένων προορισμών καταβάλλουν, του ίδιου ύψους, ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές, Πρόστιμα, Συγγενικά δικαιώματα (όταν ανήκουν στην ίδια κατηγορία) κλπ , κλπ.
Υστερόγραφα αναφέρουμε ότι ο διαχρονικός και μέχρι σήμερα συνολικός ετήσιος ΦΠΑ φυσικών και νομικών προσώπων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κυμαίνεται μεταξύ του 0,3% και 0,5% του αντίστοιχου ΦΠΑ Χώρας! Τούτο σημαίνει ότι η αύξηση ΦΠΑ θα «εισφέρει» στο Δημόσιο Κορβανά, πολύ λιγότερα απ’ όσα θα του «στερήσει», μικρή η ωφέλεια μεγάλη η ζημιά: «για το καρφί…χάνουμε το πέταλο»!

Τέλος, τόσο η 7χρονη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και το μεταναστευτικό (το προσφυγικό είναι σε βαθιά ύφεση), που προστέθηκε στα νησιά μας, δημιούργησαν έκτακτες καταστάσεις που μας αναγκάζουν να ζητήσουμε από σας και δι’ υμών, από την Ε.Ε. εκτακτα ειδικά μέτρα αντιμετώπισης κι αναστροφής τους, που να εξασφαλίζουν προοπτική εξόδου μας από την κρίση και για τα οποία συμφωνούν κι υποστηρίζουν Διεθνείς Οργανισμοί (και δια στόματος της Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης κας Κορίνας Κρέτσου), απόλυτα εναρμονισμένο το αίτημά μας και με το από 4.2.2016 ψήφισμα της Ε.Ε., για την κατάσταση στα νησιά, προτείνοντας τα παρακάτω (πέραν της αυτονόητης κι επιβεβλημένης συνέχισης των προσπαθειών άμβλυνσης της εθνοκτόνου Γραφειοκρατίας, ταχείας απόδοσης της Δικαιοσύνης και της εξυγίανσης της Αγοράς, πλήττοντας το μπαταχτσιλίκι, αιτία πολλών δεινών μας).

– Επιστροφή στους συντελεστές ΦΠΑ του Σεπτεμβρίου 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα