28 Μαρτίου 2024 / 10:49 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 10:49 μμ

Άρχισε πόλεμος πάλι μεταξύ Τσίπρα και Στουρνάρα!…

από fimotro

Πάνω που φαινόταν ότι θα υπάρξει ηρεμία στην οικονομία, επειδή δεν θα υπάρχει σκληρή πολιτική αντιπαράθεση λόγω των εορτών, νέος πόλεμος με επίκεντρο την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο άνοιξε σήμερα. Σκληρή είναι η αντίδραση κυβερνητικών κύκλων στη θέση που διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μέσω της Ενδιάμεσης Εκθεσης, ότι είναι προτιμότερο για τη χώρα να επιλέξει μια προληπτική πιστωτική γραμμή και όχι την «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα.

Χαρακτηρίζοντας τον Γ. Στουρνάρα «αποτυχημένο υπουργό Οικονομικών» υποστηρίζουν ότι όλες οι ενδείξεις αποδεικνύουν ότι η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές με ενοϊκά επιτόκια.

«Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση, είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δε σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ήδη όλες οι ενδείξεις, αυτό αποδεικνύουν», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα ο διοικητής της ΤτΕ παραδίδοντας της Ενδιάμεση Εκθεση για την Οικονομία στον Ν. Βούτση είχε δηλώσει πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα έξι μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και έχουμε οκτώ μήνες για να το διορθώσουμε». Τόνισε ότι «εάν δεν μπορεί να διορθωθεί, πρέπει ακριβώς να δούμε τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018».

«Έχουμε προτάσεις κι ελπίζω να διαβαστούν» σημείωσε.

Η πρόταση αφορά την επιλογή ενός νέο Μνημονίου για μια προληπτική γραμμή στήριξης. Στην έκθεση καταγράφεται η επιχειρηματολογία υπέρ αυτής της επιλογής:

«Η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», γράφει η TτΕ. «Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών».

«Η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος είναι σημαντική, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν θα έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, και για έναν πρόσθετο λόγο: για να μην απολεσθεί η δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων (α) να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και (β) να συμμετάσχουν στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), είτε στην κανονική του διάρκεια είτε στη διάρκεια της επανεπένδυσης σε νέους τίτλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα