19 Μαρτίου 2024 / 7:41 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 7:41 πμ

Έξι νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι μέσα στο φλεγόμενο κτίριο!…

από fimotro

Συγκλονίζει ολόκληρο τον πλανήτη η τραγωδία σε live μετάδοση, που παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές. Τις τελευταίες ώρες ένα δαιδαλώδες κτίριο 24 ορόφων στο Λονδίνο έχει παραδοθεί στις φλόγες και όλος ο κόσμος είναι μάρτυρας ανθρώπων που καίγονται και ανθρώπων που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία υπάρχουν τουλάχιστον έξι νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι μέσα στο κτίριο!

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο μοιάζουν σαν να είναι από ταινία τρόμου. Πριν από λίγο δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που μεταφέρει όλη τη φρίκη που ζουν οι Λονδρέζοι τις τελευταίες ώρες. Δείχνει το κτίριο να φλέγεται με έναν εγκλωβισμένο που δεν ξέρει πώς να σωθεί. Απέξω, στέκονται απελπισμένοι άνθρωποι του μιλάνε, του φωνάζουν, ακούγονται να του λένε «Κράτα, ερχόμαστε, πες μας τον όροφό σου». Στη συνέχεια το βίντεο δείχνει πλάνα μέσα από το κτήριο!

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 30 ένοικοι έχουν μεταφερθεί σε πέντε νοσοκομεία, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία ασθενοφόρων στην Βρετανία, ενώ διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για έναν νεκρό. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι υπάρχουν νεκροί από την πυρκαγιά και ότι δεν είναι ακόμη γνωστά τα αίτιά της.

Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά Μέσα πολλοί ένοικοι έψαχναν τρόπο διαφυγής από το κτήριο με αυτοσχέδια σχοινιά από σεντόνια. Για άγνωστη αιτία η φωτιά ξεκίνησε από τον δεύτερο όροφο του πύργου Grenfel, στην οδό Latimer. Μάλιστα υπάρχουν φόβοι πως το κτίριο μπορεί να καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουγαν κραυγές από το κτίριο. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για έναν άνδρα που εμφανίσθηκε να κουνά ένα άσπρο πανί σε ένα παράθυρο.

Ο Τζόντι Μάρτιν, που έφθασε στον τόπο της καταστροφής μαζί με το πρώτο πυροσβεστικό όχημα, διηγήθηκε στο BBC ότι άκουσε κραυγές και είδε έναν άνθρωπο να πέφτει στο κενό και μία γυναίκα να κρατά το παιδί της στο παράθυρο.

Σοκαριστική καταγγελία για τη φωτιά στο κτίριο

Ομάδα κατοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ΄επανάληψιν για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Grenfell Tower (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτίριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με την φωτιά».

«Η σκέψη είναι πραγματικά τρομακτική, αλλά η Ομάδα δράσης του Grenfell πιστεύει ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα του διαχειριστή, του KCTMO, και θα θέσει τέλος στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την παραμέληση της υγείας και των κανονισμών ασφαλείας…» από τον οργανισμό διαχείρισης του κτιρίου, αναφέρεται στο έγγραφο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο…θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO», αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα