Στα μέσα Δεκεμβρίου 1959 θα έλθει στην Αθήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αϊζενχάουερ για να μεταφέρει το «μήνυμα του Καμπ Ντέιβιντ». Επρόκειτο για τη συμφωνία, του Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, με τον Χρουστσόφ για τη «διεθνή ύφεση». Η υποδοχή είναι αποθεωτική. Σε όλη τη διαδρομή από το αεροδρόμιο ως την Αθήνα πλήθη λαού είχαν κατακλύσει τους δρόμους και επευφημούσαν τον αμερικανό πρόεδρο, που επέβαινε σε ανοικτό αυτοκίνητο.
Ο Αϊζενχάουερ θα μιλήσει και σε πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής με κύρια αναφορά στην πολιτική του «ειρήνη εν ελευθερία». Θα στηρίξει με θερμά λόγια και την κυβέρνηση Καραμανλή: «Η παρούσα κυβέρνησίς σας και οι ηγέται της» τόνισε «ο διακεκριμένος πρωθυπουργός σας δημιουργούν ένα σύνολον επιτευγμάτων,τα οποία καθιστούν τούτους άξιους διαδόχους των ενδόξων προγόνων σας». Ενθουσιασμένος και ο Γεώργιος Παπανδρέου θα δηλώσει σε αμερικανό ανταποκριτή: «Ητο θαύμα.Γεμάτος από ιδεαλισμόν και ρεαλισμόν».
Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται η συμφωνία για την ανάγκη εδραίωσης «της παγκοσμίου ειρήνης κατά τρόπον εγγυώμενον την ανεξαρτησίαν όλων των εθνών και την ελευθερίαν του ατόμου». Και ότι «ελήφθη μετά προσοχής υπ΄ όψιν η ιδιάζουσα θέσις αυτής (της Ελλάδος) εις τα Βαλκάνια».
Στις 4 Μαΐου 1960 θα φθάσει στην Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέρτερ για να διερευνήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης να συζητήσει σχετικά με τις πρωτοβουλίες για την απύραυλο Βαλκανική και τις ανάγκες της χώρας στον τομέα των εξοπλισμών. Αναχωρών δηλώνει «απέρχομαι με την στερεάν πεποίθησιν ότι η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες ερμηνεύουν κατά τον αυτό τρόπο τα περίπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος…». Την επομένη, 5 Μαΐου, τα «περίπλοκα προβλήματα» θα γίνουν «περιπλοκότερα». Ο Χρουστσόφ θα ανακοινώσει την κατάρριψη αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου και τη σύλληψη του πιλότου Πάουερς. Η Διάσκεψη Κορυφής, που άρχισε στο Παρίσι στις 16 Μαΐου, ναυάγησε…