Φορολογικά έσοδα της τάξεως των 8,1 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο τελευταίο δίμηνο του έτους προκειμένου να πετύχει τον αναθεωρημένο προς τα πάνω στόχο της φετινής χρονιάς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2017, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχώρησε σε σημαντικό ανέβασμα του «πήχη» όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα της φετινής χρονιάς.
Ενώ ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς -όπως ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο- προέβλεπε ότι μέσα στο 2016 θα εισπραχθούν από φόρους 44,761 δισ. ευρώ, ο καινούργιος αναθεωρημένος στόχος ανεβάζει τον πήχη κατά 1,06 δισ. ευρώ, στα 45,819 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί έσοδα 37,641 δισ. ευρώ οπότε εκκρεμούν μόλις 8,1 δισ. ευρώ σε ένα δίμηνο, το οποίο είναι γεμάτο από υποχρεώσεις:
την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων,
δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ,
τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων,
δύο δόσεις φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, ο προϋπολογισμός το διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. ευρώ συνεπεία της υπεραπόδοσης των εσόδων και της συγκράτησης των δαπανών. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 40,075 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 920 εκατ. ευρώ ή 2,4% έναντι του αναθεωρημένου στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2017. Την ίδια στιγμή οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,5 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,121 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 726 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:
Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 638 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος και τα υπόλοιπα από τον ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν:
• Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 76 εκατ. ευρώ.
• Ο Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 316 εκατ. ευρώ.
• Ο ΦΠΑ καπνού κατά 18 εκατ. ευρώ.
• Ο ΦΠΑ των υπόλοιπων κατηγοριών λοιπών κατά 137 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, μειώθηκαν οι φόροι στην περιουσία κατά 24 εκατ. ευρώ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων κατά 33 εκατ.
Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2,386 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 90 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2017 (2,476 δισ. ευρώ).
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,507 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,121 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 726 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 780 εκατ. ευρώ. Εχουν καταβληθεί επιπλέον 327 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, 117 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 53 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας, 269 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων, 43 εκατ. ευρώ για τις μεταναστευτικές ροές και 30 εκατ. ευρώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΥΠΕΘΑ.
Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 2,990 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 860 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ τα έσοδα του προγράμματος είναι αυξημένα κατά 18 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα