Συνεδρίασε χθες Κυριακή το νέο υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να θέτει τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους αλλά και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Διέκρινε δε ως πρώτη προτεραιότητα την καθημερινότητα των πολιτών. Για τον λόγο αυτό δημιουργείται νέο χαρτοφυλάκιο, με επικεφαλής υπουργό Επικρατείας (σ.σ. τον Αλέκο Φλαμπουράρη). Στον στόχο αυτό, εξάλλου, εντάσσεται και η είδηση που έδωσε για υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των πολιτών (ανθρωπιστική κρίση, παιδικοί σταθμοί, 4.000 νοσηλευτές), δεσμεύσεις που θα υλοποιούνταν από την 1η δόση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό «τομή μέσα στη συνέχεια». Καλωσορίζοντας όλα τα μέλη του, νέα και παλαιά, είπε για τους τελευταίους ότι «ο ρόλος τους τώρα είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν». Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, «ο χθεσινός ανασχηματισμός είναι για μένα μια τομή μέσα στη συνέχεια. Και αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια. Και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου αλλά και την στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη».
Και συνέχισε τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε τη στιγμή αυτή στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου. Στην τελική ευθεία για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο μετά από μια πορεία δύσκολη και επίπονη. Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων. Τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει».
Σε ένα μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως «κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε και τη χώρα όρθια και την κοινωνία. Και πετύχαμε πολλά. Όχι όλα όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την σκληρή επιτροπεία καταφέραμε να δημιουργήσουμε όρους προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Δώσαμε μάχη για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο είχε φτάσει ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, ενώ παραδέχθηκε ότι αν και το σύστημα σώθηκε και η κατάρρευση αποφεύχθηκε, ωστόσο η κατάσταση για χιλιάδες συνταξιούχους παραμένει δύσκολη.
«Αποφύγαμε τα χειρότερα», υπογράμμισε.
«Τώρα όμως έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα. Από την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν, περνάμε σε μια νέα περίοδο. Στην περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη», είπε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Στόχος τώρα, όπως είπε, είναι η διαρκής και δίκαιη ανάπτυξη που θα πατάει σε στέρεες βάσεις. Θα πρέπει να είναι προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, τόνισε, βασισμένη στην ποιοτική και καλά αμειβόμενη εργασία, καθώς το ζητούμενο είναι «ανάπτυξη ισόρροπη και βιώσιμη, δίκαιη ανάπτυξη».
«Κλείνουμε έγκαιρα τη β’ αξιολόγηση»
«Ο μεγάλος εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας. Να προσεγγίσουμε δηλαδή τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και προοπτικά να καταφέρουμε να τη μειώσουμε στο 10%. Προϋπόθεση όμως για να το πετύχουμε όμως αυτό σε 4-5 χρόνια, είναι να πάρουμε σήμερα τις σωστές αποφάσεις και τις αναγκαίες επιλογές», τόνισε και συμπλήρωσε: «Πρώτα από όλα να ολοκληρώσουμε τάχιστα, εντός χρονοδιαγράμματος τη 2η αξιολόγηση. Χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς κωλυσιεργείες και άσκοπες καθυστερήσεις. Και αμέσως μετά, να ανοίξει στην ώρα της και χωρίς καθυστερήσεις η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους» τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.
«Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα»
Η κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της. Τα Υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα. Είναι δωμάτια του κοινού σπιτιού, επισήμανε ο Πρωθυπουργός.
Μάχη με την καθημερινότητα
Αναλυτικά, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «τώρα έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα», ζητώντας από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να κάνουν και δική τους φιλοδοξία, την προσωπική φιλοδοξία, η κυβέρνηση αυτή να γίνει η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και όχι άλλη μια κυβέρνηση της κρίσης. Και πώς θα γίνει αυτό; Πρώτα, με τη μάχη με την καθημερινότητα: «Οι συμπολίτες μας να νιώσουν ότι πρώτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι η καθημερινότητα τους, ο καθημερινός τους αγώνας για να ζήσουν με αξιοπρέπεια», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, άλλωστε «η μάχη της πολιτικής ηγεμονίας εξάλλου κρίνεται πάντα στο πεδίο της καθημερινότητας».
Όμως, η καθημερινότητα «συγκροτείται από σειρά σχέσεων στις οποίες καθοριστικό ρόλο παίζει το κράτος και ο διοικητικός του μηχανισμός», πιο συγκεκριμένα από τη «σχέση με τις εφορίες, με το σχολείο, με τις πολεοδομίες, με τα ασφαλιστικά ταμεία, με το σύστημα υγείας. Και οι παθογένειες του ελληνικού κράτους σε αυτούς τους τομείς είναι γνωστές», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός.
Για να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις: «Δημιουργούμε λοιπόν, για πρώτη φορά, ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας που θα αναλάβει την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών. Για πρώτη φορά ένας Υπουργός Επικρατείας θα επιφορτιστεί με το καθήκον της συγκέντρωσης παραπόνων και αιτημάτων των πολιτών». Ενώ σε άλλο σημείο ανακοίνωσε τη δέσμευσή του για υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση βάσει της 1ης δόσης. «Θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως της εξέλιξης της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών», διαβεβαίωσε.
Όμως, η αλλαγή σελίδας περνά μέσα από ενδιάμεσους σταθμούς, όπως «η έγκαιρη, χωρίς εκπτώσεις αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», και κατόπιν, από το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, η έναρξη της συζήτησης για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος. Για να ακολουθήσει, εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, η ένταξη και των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Ανοίγει έτσι ο δρόμος να ξανααποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και έτσι να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας», σύμφωνα με τον κυβερνητικό χάρτη. Γι’ αυτό και ζήτησε τη σκληρή δουλειά από όλους τους υπουργούς, να ξενυχτήσουν, όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε.
Μιλώντας για το «μεγάλο εθνικό μας στόχο», που πρέπει να είναι «η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας», και σε αριθμητικούς στόχους, η προσέγγιση του Ευρωπαϊκού μέσου όρου μέχρι το 2021 και προοπτικά να μειωθεί στο 10%, εστίασε στον πυρήνα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης: Με σύμμαχο το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα καταβληθεί η προσπάθεια και με επικεφαλής «μια νέα αλλά εξαιρετικά ικανή συνάδελφο» (σ.σ. την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου). Βρήκε όμως και την ευκαιρία να κατηγορήσει τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ ότι ταυτίζεται με «τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περαιτέρω απορρύθμιση, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και ακόμη περισσότερη ευελιξία».
Αναφέρθηκε, τέλος, και στα αισιόδοξα μηνύματα -στοιχεία που δίνει εσχάτως η ελληνική οικονομία: «Ήδη το τρίτο τρίμηνο του 2016 έκλεισε με θετικούς ρυθμούς, περάσαμε δηλαδή ήδη από τη πολυετή ύφεση σε θετικούς ρυθμούς. Θετικές ειδήσεις έχουμε επίσης και στα δημοσιονομικά. Βρισκόμαστε σε πορεία υπεραπόδοσης των εσόδων και θα πιάσουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τους στόχους του προγράμματος. Και αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο της διαπραγμάτευσης του 2015 που μείωσε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και της βελτιωμένης λειτουργίας των φορολογικών μηχανισμών». Η σχετική αναφορά έκλεισε με τη σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας -«παρά το γεγονός ότι παραμένει απαράδεκτα υψηλή»-, αλλά κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας έχει αποκλιμακωθεί κατά 4%.
ΕΣΡ
Η ευθύνη για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης βρίσκεται τώρα στην πλευρά της ΝΔ, ανέφερε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει. «Η μάχη για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου αποτέλεσε και αποτελεί ακριβώς ένα επεισόδιο του διαρκούς πολέμου» (της κυβέρνησης με το παλαιό σύστημα), αλλά «εμείς δεν πρέπει να υποχωρήσουμε ακόμη και αν βρισκόμαστε μπροστά σε πρόσκαιρες αντιξοότητες», επεσήμανε.
«Δώσαμε μια μάχη με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, και η απόφαση του Δικαστηρίου δεν έχει εκδοθεί επισήμως. Ο νόμος που ψηφίσαμε συνεχίζει να ισχύει στο σύνολο του εκτός από το σκέλος που αφορά την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ. Πολλά από τα άρθρα του νόμου τα ψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων», ανέφερε επίσης για να προχωρήσει σε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πλέον καμία απολύτως δικαιολογία για να μην τηρεί τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει με καλή πίστη και να συνδράμει στον διορισμό του Εθνικού Συμβουλίου. Η συνεχιζόμενη άρνησή της αποτελεί πρόκληση και θεσμική εκτροπή. Είναι η ηγεσία της ΝΔ που παραβιάζει το Σύνταγμα και δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών για να προστατέψει τα συμφέροντα της διαπλοκής και των καναλαρχών».
Ωστόσο από την πλευρά της πλειοψηφίας γίνεται σαφές πως «θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ ώστε να προχωρήσει επιτέλους ο διαγωνισμός για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. Η μπάλα λοιπόν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας: Και η ευθύνη της θα είναι ιστορική αν επιμείνει στην απροσχημάτιστη υπεράσπιση της διαπλοκής πέρα και έξω από κάθε θεσμική λειτουργία και αντίθετα με τη σαφή συνταγματική επιταγή. Εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε όμως».
Σε άλλο σημείο και με αφορμή τη «χαραμάδα ρεαλιστικής ελπίδας (που ανοίγει) για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα μας», προειδοποίησε ότι η προοπτική αυτή τρομοκρατεί τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τα συμφέροντα του παλιού πολιτικού κατεστημένου, που προτιμά τη χώρα να σέρνεται, μήπως και καταφέρει να επιστρέψει σε θέσεις διαχείρισης, παρά να βγούμε από τη κρίση. «Διότι γνωρίζουν καλά ότι με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης θα κλείσει οριστικά και η Τρίτη Πράξη του δράματος της παρένθεσης που αποτελεί τον διακαή και ομολογημένο πόθο του παλιού και χρεοκοπημένου συστήματος εξουσίας στη χώρα».
Και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να θυμούνται σε κάθε τους βήμα, ότι «αυτή η κυβέρνηση δε πρόκειται ποτέ να γίνει ανεκτή από αυτό το χρεοκοπημένο σύστημα. Δεν θα θεωρηθεί ποτέ μια θεμιτή εναλλακτική όπως ενδεχομένως υπήρξε η ύστατη εκσυγχρονιστική εκδοχή της κεντροαριστεράς. Και ο λόγος είναι απλός: Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ κομμάτι αυτού του συστήματος. Ο πόλεμος που δεχτήκαμε και θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε σε όλα τα μέτωπα θα είναι ανελέητος. Το παλιό σύστημα δεν θα αποδεχτεί έτσι εύκολα την ήττα του και θα συνεχίσει να επιδιώκει την παλινόρθωση ακόμα και σε βάρος των συμφερόντων της χώρας».
Οι τελετές παράδοσης – παραλαβής θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να βρίσκεται το προσωπικό στα υπουργεία.
Σε δηλώσεις του μετά την χθεσινή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό ευκαιρία για να πάρουμε την απαραίτητη ώθηση προκειμένου η χώρα να βγει από την πολυετή κρίση στο ξέφωτο της ανάπτυξης, καλώντας τους υπουργούς να διορθώσουν δυσλειτουργίες και να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τα ηλικιακά νεότερα μέλη της κυβέρνησης και τους παρότρυνε να προχωρήσουν με θάρρος στην ανάληψη των καθηκόντων τους. «Η κοινωνία περιμένει να κομίσετε το νέο, όχι μόνο με την ηλικία σας, αλλά και με την πρακτική σας στην άσκηση της διακυβέρνησης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα