Το Ειρηνοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθ. 450/2016 απόφασή του ενέκρινε την ίδρυση και το καταστατικό του νέου συνδικαλιστικού φορέα στον χώρο της Δικαιοσύνης, της «Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων».
Σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, ως ιδρυτικά μέλη της νέας Ένωσης υπογράφουν 40 δικαστές, από τους οποίους οι 24 είναι από τον Άρειο Πάγο, 7 είναι αντιπρόεδροι του Ανώτατου Πολιτικού και Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ πρώτη στον κατάλογο των ιδρυτικών μελών είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.
Πάντως, από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν περιλαμβάνεται κανένας αντεισαγγελέας, ούτε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, στα 40 ιδρυτικά μέλη της νέας δικαστικής ένωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο άρθρο 3 του καταστατικού της «Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων», προβλέπεται ότι μπορούν να εγγραφούν ως μέλη δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμών, κάτι που δεν συμβαδίζει με τον τίτλο της νέας Ένωσης, ενώ ορισμένες από τις διατάξεις του καταστατικού της είναι ίδιες με διατάξεις του καταστατικού της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (απαριθμεί άνω των 3.000 μελών), της οποίας πρόεδρος διετέλεσε η κυρία Θάνου. Εξάλλου, σύμφωνα με το καταστατικό της νέας Ένωσης μπορούν να εγγραφούν ως επίτιμα μέλη και συνταξιούχοι δικαστές και εισαγγελείς.
Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, έχουν ήδη με ανακοινώσεις τους, αντιταχθεί στην ίδρυση της νέας διασπαστικής -όπως την αποκαλούν- ένωσης, ενώ η πρώτη ένωση, ΕΔΕ, έχει επισημάνει ότι η νέα ένωση θα επιδιώξει, την αύξηση του ανωτάτου ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών κατά δύο χρόνια, παρά του συνταγματικούς περιορισμούς, όπως και την καταβολή ειδικού επιδόματος σε ανώτερους και ανώτατους δικαστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα