Στην επιχείρηση που ξεκίνησε στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα, με εντολές προσαγωγής 15 στελεχών του κουρδικού κόμματος HDP, ο δικαστής διέταξε την προφυλάκιση του προέδρου του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς και της συμπροέδρου Φιγκέν Γιουκσέκνταγ και άλλων τεσσάρων βουλευτών του κόμματος. Τρεις από τους υπόλοιπους προσαχθέντες βουλευτές αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικά μέτρα. Η διαδικασία για τους υπόλοιπους βουλευτές του κουρδικού κόμματος είναι σε εξέλιξη ενώ δύο βουλευτές για τους οποίους εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται στο εξωτερικό.

Στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα, όταν το κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έφτασε στο σπίτι του, ο προέδρος του κόμματος Ντεμιρτάς δεν τους άνοιξε την πόρτα. Έσπευσαν έξω από το σπίτι οι δικηγόροι του και στελέχη του κόμματος. Μετά από ώρα αντίστασης η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή του Ντεμιρτάς.

Σε βάρος των στελεχών του κόμματος είχε εκδοθεί ένταλμα συλληψης από τον εισαγγελέα επειεδή αρνήθηκαν να καταθέσουν ενώ είχαν κληθεί από τον εισαγγελέα. Πρέπει να σημειωθεί ότι με τροποποίηση του συντάγματος που είχε περάσει από την Βουλή τον Μάιο είχε αποφασιστεί η άρση της ασυλίας των βουλευτών του κόμματος. Ο Ντεμιρτάς αντιμετωπίζει τις περισσότερες κατηγορίες μεταξύ των οποίων “σύσταση οργάνωσης για εγκληματικές πράξεις”, “ότι είναι μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης”, “διάπραξη εγκλήματος εν ονόματι της οργάνωσης”, “προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης”και “εξύβριση του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Τουρκία: Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Μετά από μηνύματα που άρχισαν να στέλνουν στο τουίτερ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα των προσαγωγών, άρχισαν να παρατηρούνται έντονα προβλήματα στην πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για πολλές ώρες οι αρμόδιες υπηρεσίες απαντούσαν στα παράπονα των συνδρομητών λέγοντας ότι υπήρχε προσωρινό πρόβλημα στις παροχές. Πολύ αργότερα και αφού τα προβλήματα πρόσβασης αποκαταστάθηκαν, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι επιβράδυνση του διαδικτύου είναι μέτρο ασφαλείας που λαμβάνεται παροδικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα