Την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι όπως διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση έχει βάσιμους λόγους να θεωρεί ότι εντός του Ιανουαρίου η αξιολόγηση θα μπορέσει να κλείσει, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Τόνισε ότι εκλογές δεν υπάρχει λόγος να γίνουν και πως θα γίνουν το 2019.
Ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς και έχει κλείσει περίπου το 95% των θεμάτων της β’ αξιολόγησης, για να σημειώσει ότι «αυτό που ψάχνουμε σήμερα είναι ένα σημείο ισορροπίας ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε τη β’ αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα, αλλά και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα» να γίνει αποδεκτή η απαίτηση που εγείρει ξανά (το ζητούσε και τον προηγούμενο Μάιο) το ΔΝΤ για μέτρα 4,5 δισ για το 2019, και έκανε λόγο για «μεγάλη αντίφαση» όσον αφορά στη στάση του Ταμείου αναφορικά με αυτή την απαίτηση. Πρόκειται, τόνισε, «για μια απολύτως παράλογη απαίτηση που είναι και οικονομικά προβληματική και κοινωνικά καταστροφική».
Υπογράμμισε ότι η επιστολή Τσακαλώτου στο Eurogroup «δεν περιλαμβάνει καμιά νέα δέσμευση σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015», τονίζοντας ότι συνεπώς «έχει γίνει πολύ μεγάλος ντόρος άνευ νοήματος».
Στο ίδιο πλαίσιο, σε ερωτήσεις σχετικά με την επιστολή Τσακαλώτου, απέκρουσε με απόλυτη βεβαιότητα το ενδεχόμενο περικοπών συντάξεων εξαιτίας της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να δώσει 617 εκ ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, επισημαίνοντας το εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016. Εξήγησε πιο συγκεκριμένα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση περικοπών» και εξέφρασε απόλυτη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση είναι «εντελώς εντός στόχων και έχουμε ‘μαξιλάρι’ ασφάλειας της τάξης των 500 εκ ευρώ και δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να μην πιάσουμε τον στόχο του πλεονάσματος για 0,5%». «Επομένως», σχολίασε, «όλα αυτά δεν έχουν καμία πραγματική αντιστοίχηση, δεν υπάρχει κίνδυνος περικοπής συντάξεων. Τον στόχο θα τον πιάσουμε για το 2016 όπως θα τον πιάσουμε και για το 2017».
Σε ερωτήματα με αφορμή σημερινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εφημερίδα Καθημερινή, αναφορικά με ενδεχόμενο παράτασης του κόφτη και μετά το 2018, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσει ποσοτικοποιημένα συγκεκριμένα μέτρα». Τόνισε ότι «όπως καταφέραμε στην πρώτη αξιολόγηση να βρούμε σημείο ισορροπίας χωρίς νέα μέτρα, το ίδιο πράγμα θα καταφέρουμε και στη δεύτερη». «Θα μπορούσαμε», πρόσθεσε, «να συζητήσουμε διάφορους μηχανισμούς εγγυήσεων», για να σημειώσει όμως ότι «αυτοί οι μηχανισμοί εγγυήσεων δεν υπάρχει πιθανότητα να περιλαμβάνουν νομοθέτηση μέτρων προκαταβολικά για το 2019». Επισήμανε ότι ούτως ή άλλως με βάση του ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, οποιαδήποτε χώρα δεν πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους της πρέπει να πάρει μέτρα για να τους πιάσει, κάτι που δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τους πάντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα