Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας πως είναι πολύ καλύτερα για την Ελλάδα να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα τώρα, ακόμα και αν εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος.
Σημείωσε, δε, πως τα μέτρα που απαιτούνται για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι πολύ «αυστηρά».
Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, σχολιάζοντας πως τα πάντα είναι έτοιμα για την 5η Δεκεμβρίου και πως ελπίζει σε «λευκό καπνό».
«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να καταστεί το Δημόσιο Χρέος βιώσιμο (διατηρήσιμο), επομένως τα μέτρα που απαιτούνται δεν είναι τόσο σκληρά» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Ωστόσο για λόγους διαφάνειας και σαφήνειας σκόπιμο θα ήταν τα μακροπρόθεσμα μέτρα παρόλο που θα εφαρμοστούν μετά το 2018 να προσδιοριστούν άμεσα. Τούτο θα ήταν καλύτερο τόσο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, όπως είπε, θα ήταν επιθυμητό να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)».
Για το θέμα της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο QE, ανέφερε πως αυτό εξαρτάται από την ΕΚΤ. «Ας δούμε τι θα γίνει τον Δεκέμβριο και αν έχουμε κάτι απτό για το χρέος, τότε θα έχουμε απόφαση», είπε.
Σε ότι αφορά τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι είναι θετικές και «πολύ καλύτερες από πριν».
«Κοιτάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Τα χειρότερα είναι πίσω μας», τόνισε, συμπληρώνοντας πως στην Ελλάδα η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με πέρυσι, καθώς το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο και οι τράπεζες τα πάνε καλύτερα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, διευκρίνισε ότι “πρώτα βελτιώνονται οι αριθμοί και μετά η βελτίωση αυτή γίνεται αντιληπτή και στις τσέπες των πολιτών”.
«Βασικός στόχος τώρα είναι να μειωθεί το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων», είπε, σχολιάζοντας πως αυτό αποτελεί πρόκληση, αλλά και ευκαιρία. Αν επιτευχθούν οι στόχοι για τα NPLs, οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν άλλα κεφάλαια, αντιθέτως θα αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, είπε.
Ο διοικητής της ΤτΕ σχολίασε επίσης πως «είχαμε έξι πολύ δύσκολα χρόνια, πέντε κυβερνήσεις απέτυχαν, έχουμε κάνει λάθη, οι θεσμοί έχουν επίσης κάνει λάθη, όμως στην πολιτική αυτό που έχει σημασία είναι τα αποτελέσματα, και τα αποτελέσματα είναι θετικά». «Από την άλλη βλέπουμε τεράστια μείωση του βιοτικού επιπέδου όμως έχουμε πολύ πιο ισορροπημένη οικονομία τώρα», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα