Πράσινο φως από Κομισιόν στα μέτρα στήριξης των ΑΠΕ

από fimotro

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι το νέο ελληνικό καθεστώς στήριξης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και για τη συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων. Το καθεστώς θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει τις εκπομπές CO2, σύμφωνα με τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ, χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Τον Ιούλιο του 2016, η Ελλάδα κοινοποίησε σχέδια για τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης. Η Επιτροπή έκρινε ότι το ελληνικό καθεστώς προωθεί την ενσωμάτωση αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής, του 2014, για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι πιθανό να αυξήσει το ποσοστό πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και να μειώσει τη ρύπανση, ενώ ταυτόχρονα θα περιορίσει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που οφείλονται στην κρατική στήριξη. Το καθεστώς θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τον στόχο της να παράγει, έως το 2020, το 18% της ενέργειας που χρειάζεται από ανανεώσιμες πηγές.

Το καθεστώς περιλαμβάνει κρατική στήριξη είτε μέσω τιμολογίου τροφοδότησης είτε μέσω προσαύξησης επί της τιμής, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές. Η στήριξη με τιμολόγιο τροφοδότησης θα περιορίζεται σε μικρές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Οι εγκαταστάσεις με δυναμικότητα άνω των 500 κιλοβάτ (KW) θα λαμβάνουν προσαύξηση επιπλέον της αγοραίας τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, για περίοδο 20 έως 25 ετών. Η Ελλάδα απέδειξε ότι η ενίσχυση είναι περιορισμένη σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές. Το γεγονός αυτό θα ελαχιστοποιήσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκαλεί η κρατική χρηματοδότηση.

Με τη σημερινή απόφαση εγκρίνεται η ενίσχυση σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις (άνω των 1 000 KW) για το έτος 2016. Σύμφωνα με τις οδηγίες, από την 1η Ιανουαρίου 2017, η ενίσχυση σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πρέπει να χορηγείται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η ενέργεια παράγεται με το ελάχιστο κόστος για τους φορολογούμενους. Η Ελλάδα θα διοργανώσει πιλοτική πρόσκληση υποβολής προσφορών για την φωτοβολταϊκή ενέργεια και έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών για τη χορήγηση ενισχύσεων σε όλες τις μεγάλες εγκαταστάσεις από το 2017.

Το ελληνικό καθεστώς θα χρηματοδοτείται μέσω της εισφοράς στήριξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα. Για την αποφυγή οιασδήποτε διάκρισης εις βάρος των αλλοδαπών παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, απορρέουσας από τον μηχανισμό χρηματοδότησης, από το 2017 η Ελλάδα θα ανοίξει εν μέρει το καθεστώς στήριξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αλλοδαπούς παραγωγούς.

Ιστορικό

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής, του 2014, για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας παρέχουν στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να χορηγούν κρατικές ενισχύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και για τη συμπαραγωγή, υπό ορισμένους όρους. Οι κανόνες αυτοί αποσκοπούν στην επίτευξη των φιλόδοξων ενεργειακών και κλιματικών στόχων της ΕΕ με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους φορολογούμενους και χωρίς αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα