Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να απαντήσει με αποφασιστικότητα στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία.

«Όταν υπάρχουν δηλώσεις που προέρχονται από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ευρώπη και όταν μιλάει για υπόδειγμα Brexit για άλλες χώρες, πιστεύω πως οφείλουμε να του απαντήσουμε», δήλωσε ο Ολάντ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στη Λισαβόνα.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τις θέσεις μας και να αρχίσουμε έναν διάλογο με αποφασιστικότητα γι΄αυτό που πιστεύουμε» με «τη φροντίδα να διευθετήσουμε τα παγκόσμια προβλήματα» επίσης, είπε ο γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

«Όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρεται στο κλίμα για να πει ότι δεν έχει ακόμη πεισθεί για τη χρησιμότητα αυτής της συμφωνίας, οφείλουμε να του απαντήσουμε», πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Όταν προσθέτει μέτρα προστατευτισμού που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν τις οικονομίες, όχι μόνο τις ευρωπαϊκές αλλά και τις οικονομίες των μεγαλύτερων χωρών στον κόσμο, οφείλουμε να του απαντήσουμε και όταν απορρίπτει την άφιξη προσφύγων, ενώ η Ευρώπη κάνει το καθήκον της, οφείλουμε να του απαντήσουμε», επισήμανε.

Σχολιάζοντας την πορεία της Ευρώπης είπε πως βρίσκεται «ενώπιον της δοκιμασίας της αλήθειας, ενώπιον της ώρας των επιλογών».

«Η ενάργεια», σημείωσε, πρέπει «να πείσει τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν πιο μακριά μαζί» απέναντι στον «λαϊκισμό» υπογραμμίζοντας πως ομιλίες  οι οποίες έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες «ενθαρρύνουν τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό».

«Όχι, η Ευρώπη δεν είναι υπέρ του προστατευτισμού, η Ευρώπη δεν είναι κλειστή, δεν είναι χωρίς αξίες και χωρίς αρχές», διαβεβαίωσε.

«Γιατί η Ευρώπη, είναι μια δύναμη, η Ευρώπη, είναι μια εγγύηση, η Ευρώπη είναι επίσης ένας χώρος ελευθερίας και δημοκρατίας και εγώ αυτό κρατώ», συμπλήρωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συνομιλήσει σήμερα τηλεφωνικά με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα