Οι νέες εισφορές για τους εργαζόμενους στον Τύπο

από fimotro

«Σήμα» για την καταβολή χαμηλότερης εισφοράς στον κλάδο της σύνταξης από τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ (6,67% αντί 8,50%) και σταδιακά αυξανόμενης εισφοράς για τους εργοδότες (7,5% αναδρομικά από τον Δεκέμβριο του ‘16, στο 8,96% την 1/1/2017, στο 10,42% την 1/1/2018, στο 11,87% την 1/1/2019 και στο 13,33% από την 1/1/2020) δίνει εγκύκλιος που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος σε εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου για το νέο Ασφαλιστικό.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής ενιαίων κανόνων στον ΕΦΚΑ, οι εισφορές εξισώνονται με τα ισχύοντα για όλους τους ασφαλισμένους και τους εργοδότες. Οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη θα υπολογίζονται επί των πάσης φύσεως αποδοχών του ασφαλισμένου μισθωτού (με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας) και, από την 1/1/2017, με 2 κατώτατα και ένα ανώτατο πλαφόν – μισθών:
Το ποσό των 5.860,80 ευρώ, ως ανώτατο όριο ακόμη και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής όσον αφορά στην εισφορά ασφαλισμένου.
Το ποσό των 586,08 ευρώ ως ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών για πλήρη απασχόληση εφόσον ο μισθωτός είναι άνω των 25 ετών και τα 510,95 ευρώ αν ο μισθωτός είναι έως 25 ετών.
Η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε είδος και σε χρήμα των μισθωτών ασφαλισμένων του πρώην κλάδου υγείας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που εντάσσεται στον Ε.Φ.Κ.Α (σ.ς δεν αφορά τους ασφαλιζόμενους στον ΕΔΟΕΑΠ) ανέρχεται σε ποσοστό 7,10% και κατανέμεται αφενός για παροχές σε είδος σε ποσοστό 6,45% από το οποίο ποσοστό 2,15% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 4,30% βαρύνει τον εργοδότη, αφετέρου για παροχές σε χρήμα σε ποσοστό 0,65%, όπου ποσοστό 0,40% βαρύνει ο ασφαλισμένο και 0,25% βαρύνει τον εργοδότη.
ΒΑΡΕΑ
Ειδικά για τους ασφαλισμένους του Τομέα Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης υπολογίζεται επί των πάσης φύσεως αποδοχών και η πρόσθετη εισφορά ασφαλισμένου ποσοστού 3,6% που καταβάλλεται για τη συνταξιοδότηση με τις διατάξεις περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Στους ασφαλισμένους που κατέβαλαν την εισφορά και δεν συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χορηγείται προσαύξηση στο ανταποδοτικό ποσό της σύνταξης, για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, υπολογιζόμενη με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς. Για τους Λογαριασμούς Ανεργίας και Δώρου εξακολουθούν, να καταβάλλονται οι εισφορές που προβλέπονται έως ότου ισχύσει ο νέος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του ΕΦΚΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα