Στα 116,36 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ, που είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη, ενώ “πρωταθλήτρια” αναδεικνύεται – όπως ήταν αναμενόμενο – η Ιταλία, με τις ιταλικές τράπεζες να κατέχουν το ένα τρίτο των κόκκινων δανείων του συνόλου των 990 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία για την Ιταλία υπογραμμίζουν τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα σε μία περίοδο πολιτικής αναταραχής αλλά και κραδασμών στην αγορά ομολόγων και μετοχών.
Τα υψηλά επίπεδα των επισφαλών δανείων, μια κληρονομιά της οικονομικής κρίσης, υψώνουν τείχος στον νέο δανεισμό και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα των χωρών, όπως η Ιταλία, η Κύπρος και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το capital, μετά την Ιταλία, δεύτερη στα NPEs στην ευρωζώνη έρχεται η Γαλλία με 164,89 δισ., ακολουθεί η Ισπανία με 148,15 δισ. και τέταρτη έρχεται η Ελλάδα με 116,35 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης κάλυψης των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται στο 47,78% έναντι του μέσου όρου ύψους 43,9%, ενώ το coverage ratio για τις γαλλικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 47,36% και των ισπανικών στο 44,31%.
Το NPL ratio για την Ελλάδα αγγίζει το 46,87% ( με τα NPLs να αγγίζουν 115,14 δισ.) που είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη και ακολουθεί η Κύπρος με ποσοστό 41,23% και η Πορτογαλία με 20,5%.
Τα στοιχεία της ΕΚΤ (τέλος Ιουνίου) αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι το επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται στην Ιταλία, όπου 14 μεγάλες τράπεζες κάθονται σε ένα βουνό 286 δισ. ευρώ “μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων” – δηλαδή, δάνεια, χρεόγραφα και στοιχεία εκτός ισολογισμού που δεν αποπληρώνονται.
Ξεπέρασαν τα 115 δισ. ευρώ τα “κόκκινα” δάνεια στην Ελλάδα!
589
Προηγούμενο Άρθρο