Την ώρα που δημοσκόπηση του Forsa βλέπει ξεκάθαρη νίκη της Α. Μέρκελ με διαφορά 14%, ο Μ. Σουλτς ζητά με επιστολή στην καγκελάριο νέα τηλεμαχία. Ειδικοί αποδίδουν στο AfD την αναμενόμενη μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες. Έντεκα μέρες πριν τις εκλογές νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern δείχνει ότι παγιώνεται το προβάδισμα των Συντηρητικών της Α. Μέρκελ έναντι των Σοσιαλδημοκρατών του Μ. Σουλτς στις 14 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο, στην πρόθεση ψήφου οι Συντηρητικοί βρίσκονται στο 37%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες μένουν σταθεροί στο 23%. Όλα παραμένουν ανοιχτά ωστόσο στη μάχη για την τρίτη θέση και το κρίσιμο ερώτημα εάν η Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, η οποία συμμετέχει για πρώτη φορά σε ομοσπονδιακές εκλογές, θα είναι η επόμενη αξιωματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Forsa τρίτο κόμμα αναδεικνύεται Η Αριστερά με 10%, ενώ ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής το AfD με 9%. Πράσινοι και Φιλελεύθεροί βρίσκονται στο 8%.

Στο μεταξύ ο Μάρτιν Σουλτς ασκεί πιέσεις στην Άγκελα Μέρκελ για μια δεύτερη τηλεμαχία. Σε προεκλογική εμφάνιση στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ZDF χθες το βράδυ, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε ότι απέστειλε επιστολή στην καγκελάριο ζητώντας νέα τηλεοπτική αναμέτρηση, επειδή στην τηλεμαχία στις 3 Σεπτεμβρίου δεν συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Ποιό κόμμα θα καρπωθεί τη μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες;

Στην τελική ευθεία των εκλογών ειδικοί των εταιριών σφυγμομετρήσεων αναμένουν στις 24 Σεπτεμβρίου αύξηση της προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες. Ενώ στις τελευταίες εκλογές του 2013 η συμμετοχή έφθασε το 71,5%, φέτος οι ειδικοί κάνουν λόγο ακόμα και για 80%. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του ινστιτούτου Insa Χέρμαν Μπίνκερτ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι “σε αντίθεση με όσα υποστηρίζονται συχνά, οι πολίτες δεν θεωρούν βαρετό τον προεκλογικό αγώνα και ενδιαφέρονται για τα κοινά”. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο, ποιο κόμμα θα καρπωθεί το υψηλότερο ποσοστό προσέλευσης στην κάλπη και αν η αύξηση της συμμετοχής είναι καθοριστική για την έκβαση των εκλογών. Και αυτό διότι τόσο στην Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD όσο και στα αντίπαλα κόμματα παρατηρείται, ιδίως το τελευταίο διάστημα, συσπείρωση υποστηρικτών.

Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής του Insa Χέρμαν Μπίνκερτ η πόλωση, που προωθεί στην Εναλλακτική για τη Γερμανία, έχει οδηγήσει πολλούς ψηφοφόρους στην πεποίθηση ότι οι εκλογές είναι κρίσιμες, άρα έχει νόημα να ψηφίσουν: “Παρατηρούμε δύο φαινόμενα κινητοποίησης: Πρώτον, το AfD καταθέτει μια νέα πρόταση και δεύτερον προσελκύει αναποφάσιστους στην κάλπη. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η συναισθηματική απόρριψη της προσφυγικής πολιτικής της καγκελαρίου, η οποία συσπειρώνει τους αντιπάλους της Α. Μέκρελ. Την ίδια στιγμή ωστόσο καταγράφουμε μια κινητοποίηση εκείνων που μάχονται την AfD και όσα πρεσβεύει”.

Πηγή: capital.gr / Dpa, Reuters / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα