Μάλλον απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των Ελλήνων επιχειρηματιών για το πώς θα διαμορφωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς μόνον το 22,81% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί. Το 49,12% ότι θα χειροτερέψει και το 28,07% ότι θα παραμείνει ως έχει. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η έρευνα του Entepreneurs Organization για τον Δείκτη Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας κατά τον Οκτώβριο και στην οποία μετείχαν 435 επιχειρηματίες.
Πιο αναλυτικά, από τα ευρήματα της μελέτης προκύπτει ότι οι πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, στην παρούσα φάση είναι οι εξής:
• το νέο προφίλ των εργαζομένων (66,04%)
• οι μεταβαλλόμενες καταναλωτικές ανάγκες (66%)
• η ασταθής και υψηλή φορολογία (65,69%)
• ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό (45.75%)
• οι νέες τεχνολογίες (45.56%) είναι οι πιο σημαντικές προκλήσεις
Σε μικρότερη κλίμακα η γραφειοκρατία (23.61%) και το μη φιλικό κράτος προς την επιχειρηματικότητα (23.35%).
Επιπλέον, διστακτικοί φαίνονται οι επιχειρηματίες όσον αφορά στην έναρξη μία νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον. Μόλις το 19,3% απάντησε ναι με σιγουριά, ενώ το 38,6% έδωσε αρνητική απάντηση.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το τελευταίο εξάμηνο (Μάρτιος – Αύγουστος 2016), παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας στο 60% των επιχειρήσεων και μάλιστα σχεδόν στο σύνολό τους (94,12%) ήταν θέσεις πλήρους απασχόλησης. Προβλήματα ωστόσο αντιμετωπίζει, όπως είναι αναμενόμενο, η πρόσβαση των εταιρειών σε κεφάλαιο και ευκαιρίες χρηματοδότησης, τους τελευταίους έξι μήνες (Μάρτιος • Αύγουστος 2016). Το 40,35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μειώθηκε, το 40,35% ότι παρέμεινε ίδια και μόλις το 19,3% ότι αυξήθηκε η πρόσβαση σε κεφάλαιο και είχε περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα