Μοσκοβισί: Ο Τραμπ μπορεί να είναι «μια ευκαιρία» για την Ευρώπη

από fimotro

Οι θέσεις του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπέρ του προστατευτισμού έναντι της ΕΕ μπορούν παραδόξως να αποτελέσουν «μια ευκαιρία» για την Ευρώπη ενισχύοντας την ενότητά της, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συσφίγξουν γρήγορα τις τάξεις τους», επειδή «μόνο η ένωση των Ευρωπαίων μπορεί να μας σώσει από την παρακμή», δήλωσε ο Μοσκοβισί, επικαλούμενος την ευκαιρία που αποτελεί κατά τη γνώμη του η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στη Βαλέτα.
«Ο Τραμπ μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη, η ευκαιρία μιας αναπήδησης, η ευκαιρία της ένωσης, αυτή της τόνωσης. Αυτό το νέο δεδομένο είναι φορέας ευκαιριών» για τους Ευρωπαίους, υποστήριξε ο Γάλλος.
«Ο ‘Τραμπισμός’ μας υποχρεώνει να ενωθούμε περισσότερο», πρόσθεσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.
Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν απερίφραστα το πρόσφατο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό και όλων των προσφύγων.
Στο σημείο αυτό, «δεν μπορώ παρά να συμμεριστώ τις πεποιθήσεις της Άγγελα Μέρκελ», της γερμανίδας καγκελαρίου, δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε διακρίσεις στους πολίτες του κόσμου ανάλογα με τη θρησκεία τους, να στιγματίζουμε μια θρησκεία επειδή υπήρξε αυτή ή ή άλλη απειλή, και ο αντιμουσουλμανικός χαρακτήρας του διατάγματος αυτού δεν είναι αποδεκτός», επισήμανε.
«Αυτή η Αμερική δεν είναι σύμφωνη με τις αξίες που μας είναι κοινές, με αυτές που έκαναν το μεγαλείο αυτής της χώρας (των ΗΠΑ). Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε σ’ αυτήν τον εαυτό μας», τόνισε ο Μοσκοβισί.
«Ο ρόλος της Ευρώπης είναι να οικοδομεί ανθρώπινες γέφυρες», να «διαφυλάσσει το ευρωπαϊκό μοντέλο το οποίο θεμελιώνεται στις μεσαίες τάξεις», να «μην απαρνηθεί τον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε ο γάλλος επίτροπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα