Σοβαρές είναι πλέον οι εξελίξεις γύρω από τη διοίκηση της Εθνικής τράπεζας καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κινήθηκε στη γραμμή Δραγασάκη «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον διευθύνοντα σύμβουλο, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Δ. Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για την Εθνική και τη σοβαρή κρίση που προέκυψε για τον πρόεδρο Π. Θωμόπουλο τόνισε:
«Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, αλλά δεν παρεμβαίνει στην επιλογή των διοικήσεων καθώς δεν είναι αυτός ο θεσμικός της ρόλος. Ωστόσο η κυβέρνηση «δηλώνει με σαφήνεια ότι το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ΤΧΣ και διοίκησης της Εθνικής οφείλει να κλείσει άμεσα», τόνισε, προσθέτοντας ότι δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών.
Μετά τον Δραγασάκη, νέες αιχμές κατά της διοίκησης της Εθνικής από Τζανακόπουλο
«Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η διοίκηση μιας τράπεζας οφείλει να μην αγνοεί τις αποφάσεις και τις προτροπές του βασικού μετόχου της», ξεκαθάρισε.
Σε άλλη ερώτηση, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης. Δεν έχει τεθεί από κανέναν τέτοιο θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Γ. Δραγασάκης έστειλε ίδιο μήνυμα στη διοίκηση της Εθνικής τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει το ρήγμα ανάμεσα στο ΔΣ της Τράπεζας και το ΤΧΣ, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.
H παρέμβαση Δραγασάκη κρίνεται από μερικούς ως ηχηρή παρέμβαση της κυβέρνησης στην κρίση που σοβεί και ως μήνυμα στον Λ. Φραγκιαδάκη για άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, ο αντιπρόεδρος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε παρέμβει στο ζήτημα ανάδειξης της νέας ηγεσίας της τράπεζας, έχοντας εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα και τη σύνεση των εμπλεκομένων μερών. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως, διαπιστώνεται η δημιουργία σοβαρού ρήγματος ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέλιξη την οποία η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει.
Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η χώρα και το τραπεζικό σύστημα δεν αντέχουν άλλες αναταράξεις και μάλιστα αναίτιες.
Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε να γίνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι αναγκαίες συνθήκες ομαλής συνεργασίας της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει και το 40% των μετοχών της, με γνώμονα τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και το δημόσιο συμφέρον.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη συνάντηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε στον κ. Φραγκιαδάκη ότι «σε περίπτωση που το 40% της Εθνικής Τράπεζας ανήκε σε ιδιώτη μέτοχο και όχι στο ΤΧΣ, το ΔΣ της Τράπεζας, μετά τις ενέργειές του, είναι αμφίβολο αν θα παρέμενε στη θέση του».
Μετά τον Δραγασάκη και ο Τζανακόπουλος άσκησε κριτική στον CEO της Εθνικής
747