Κυβερνητική κρίση στην Ιρλανδία

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Σε διάλυση μοιάζει να οδεύει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, καθώς το κόμμα από την υποστήριξη του οποίου εξαρτάται απόλυτα ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ για να περνάει νόμους, κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει την αποπομπή της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, παραβαίνοντας τη συμφωνία συνεργασίας των δύο πλευρών.

Η απροσδόκητη πολιτική κρίση στο Δουβλίνο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ξέσπασε τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης—στην οποία η Ιρλανδία έχει δικαίωμα βέτο—όταν αναμένεται να κριθεί εάν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ένα από τα κεφάλαια στα οποία η ΕΕ αξιώνει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος πριν δώσει το πράσινο φως για να περάσουν οι συνομιλίες στην επόμενη φάση, για την οποία αδημονεί το Λονδίνο, είναι το ζήτημα των συνόρων της Βρετανίας με την Ιρλανδία και το μέλλον τους.

Στο πλαίσιο διένεξης που κλιμακώθηκε πολύ γρήγορα, το κόμμα Fianna Fail ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Φράνσις Φιτζέραλντ στο κοινοβούλιο την Τρίτη, εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε νομική υπόθεση, που αφορά σε υπόθεση αστυνομικού καταμηνυτή ατασθαλιών.

Αυτό θα τερματίσει τη συμφωνία τριετούς διάρκειας που είχε επιτρέψει στο κεντροδεξιό κόμμα Fine Gael του Βαράντκαρ να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας πριν από 18 μήνες.

Το Φιόνα Φέιλ είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα απέσυρε την απειλή του εάν η Φιτζέραλντ παραιτείτο, όμως τα μέλη κοινοβουλευτικής ομάδας του Φίνε Γκαέλ ενέκριναν ομόφωνα ένα ψήφισμα υποστήριξης της αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε μια έκτακτη συνεδρίασή τους χθες το απόγευμα.

Ερωτηθείσα εάν η απόφαση αυτή της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος σημαίνει πως η Ιρλανδία οδεύει σε εκλογές, ανώτερο στέλεχος του Φιόνα Φέιλ απάντησε: «Κατευθείαν».

Η πηγή αυτή ζήτησε να μην κατονομαστεί, αφού η ηγετική ομάδα του κόμματος αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το πρωί για να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις.

«Αυτό (…) είναι επικίνδυνο πολιτικά, την ώρα που η χώρα κάθε άλλο παρά χρειάζεται εκλογές», τόνισε ο Σάιμον Κόβανι, υπουργός Εξωτερικών και προβεβλημένο στέλεχος του Φίνε Γκαέλ, σε δηλώσεις του στο ιρλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTÉ, αναφερόμενος κυρίως στις συνομιλίες για το Brexit, που περιγράφει με την έκφραση «ιστορική στιγμή» για την Ιρλανδία.

Ο Κόβανι είπε στη Βουλή την Πέμπτη ότι το Δουβλίνο δεν είναι ακόμη έτοιμο να συναινέσει να περάσουν στο επόμενο στάδιο—τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στο νωμένο Βασίλειο και στην ΕΕ—οι συνομιλίες για το διαζύγιο, κάτι που θα κριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου. Εξήγησε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θέλει περισσότερη σαφήνεια από πλευράς του Λονδίνου.

Η κατάρρευση της συμφωνίας συνεργασίας των δύο κομμάτων, η οποία είχε λειτουργήσει σχετικά ομαλά ως τώρα, καθώς τα δύο συντηρητικά κόμματα δεν έχουν παρά ελάχιστες πολιτικές διαφωνίες παρότι έχουν συγκρουστεί σκληρά επί δεκαετίες, θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

Η κίνηση του Φιόνα Φέιλ ακολούθησε την παραδοχή της Φιτζέραλντ ότι είχε ενημερωθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για μια προσπάθεια να πληγεί το κύρος ενός αστυνομικού καταμηνυτή ατασθαλιών το 2015, αλλά δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία.

Το Φίνε Γκαέλ διαβεβαιώνει ότι η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τήρησε την προσήκουσα διαδικασία.

Αφότου ο Βαράντκαρ εξελέγη αρχηγός του Φίνε Γκαέλ τον Μάιο, το κόμμα του προηγείται οριακά του Φιόνα Φέιλ στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες υποδεικνύουν ότι και τα δύο κόμματα της ιρλανδικής δεξιάς θα αυξήσουν τα ποσοστά τους στις επόμενες εκλογές, αλλά παρόλα αυτά θα αντιμετωπίσουν τεράστια δυσκολία να σχηματίσουν κάτι διαφορετικό από μια ακόμη κυβέρνηση μειοψηφίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα