«Σου δίνουμε, κ. υπουργέ, καλή προίκα. Οκτώ νομοσχέδια και ένα στικάκι» είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραδίδοντας το υπουργείο Εσωτερικών στον Πάνο Σκουρλέτη.
Ο απερχόμενος υπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου με στόχο τη σταδιακή δημοσιονομική αποκατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών και τη διαβούλευση που είχε με το σύνολο των δημάρχων της χώρας και πρόσθεσε πως εξασφαλίστηκαν περισσότερα από 300 εκατομμύρια για τα ληξιπρόθεσμα των δήμων.
«Θέλουμε οι ΟΤΑ να γίνουν ένας γνήσιος, λαϊκός, αυτόνομος και συμμετοχικός δεσμός»
«Θέλουμε οι ΟΤΑ να γίνουν ένας γνήσιος, λαϊκός, αυτόνομος και συμμετοχικός δεσμός. Να μπορούν, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να συμβάλουν στην ανάπτυξη, υποστηρίζοντας νέες πρωτοβουλίες» τόνισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον προκάτοχό του Παναγιώτη Κουρουμπλή.
«Αν πρέπει να ζωγραφίσουμε τα συνθήματα στη σημαία του υπουργείου αυτά είναι “περισσότερη συμμετοχή παντού” και “περισσότερη δημοκρατία παντού”. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και για τα σώματα ασφαλείας, τα οποία οφείλουν να επιτελέσουν το ρόλο τους υλοποιώντας τη δύσκολη εξίσωση της ασφάλειας και της δημοκρατίας» τόνισε.
Διευκρίνισε ότι πρόκειται για αλλαγή σκυτάλης μεταξύ υπουργών της ίδιας κυβέρνησης και όχι για αλλαγή πολιτικής, προσθέτοντας πως «το κοινό πλαίσιο που μας δεσμεύει είναι οι προγραμματικές δηλώσεις του Σεπτεμβρίου 2015, που οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι».
Ο ίδιος παρέπεμψε στα λόγια του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο ότι «οι δυσκολίες είναι μεγάλες, αλλά έχουμε δυνατότητες για να κατακτήσουμε πράγματα. Βεβαιότητες δεν υπάρχουν». Εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη «να δείξουμε τον καλύτερο ευατό μας, να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο λεπτό, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών και νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από την πλευρά του, έκανε εκτενή απολογισμό του έργου του σημειώνοντας στον διάδοχό του ότι παραδίδει οκτώ νομοσχέδια (μητρώο πολιτών, πολυνομοσχέδιο – σκούπα, ΦΟΣΔΑ, τροποποίηση της εκλογικής διαδικασίας στους ΟΤΑ, καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας, συνοριακοί σταθμοί, ληξιαρχεία, ισότητα των δύο φύλων), τα οποία παρέδωσε με στικάκι USB.
Ο κ. Κουρουμπλής εξήρε το έργο των Αρχών στη διαχείριση του προσφυγικού, λέγοντας ότι «ενώ οι περισσότεροι ανέμεναν ότι η Ειδομένη θα γινόταν το Βατερλώ της κυβέρνησης, τελικά δεν άνοιξε μύτη».
«Εγώ και ο Γιάννης Μπαλάφας φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά. Ο απόηχος που αφήνουμε στο υπουργείο είναι πολύ σημαντικός. ‘Αλλωστε, τα οκτώ νομοσχέδια που αφήνουμε δεν έγιναν με μεταφυσικό τρόπο και με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, αλλά με σκληρή και επίπονη δουλειά» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα