Κορκίδης: Μειωμένος και φέτος ο εορταστικός τζίρος

από fimotro

Μειώνεται κάθε χρόνο ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων την εορταστική περίοδο, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της εμπορικής κίνησης στην αγορά.

Οπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης:

“…Οι υπολογισμοί για συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του μηνός Δεκεμβρίου 2016 κατά τουλάχιστον 2,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2015, επιβεβαιώθηκαν, αφού η γνωστή αλληλουχία γεγονότων της 2ης αξιολόγησης αφενός και κυρίως η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω υψηλότερων φόρων αφετέρου, επέδρασαν αρνητικά στην εγχώρια κατανάλωση.

Η ελληνική αγορά “μαραζώνει” χρόνο με το χρόνο, ενώ κάθε μνημονιακός χρόνος που φεύγει συνεχίζει να “σβήνει” από τον επιχειρηματικό χάρτη πολλές χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις. Η πρώτη μάλιστα αποτίμηση της εμπορικής κίνησης της εορταστικής αγοράς του Δεκεμβρίου, για άλλη μια χρονιά, είναι απογοητευτικά αρνητική!

Η εκτίμηση του τζίρου για τον φετινό Δεκέμβριο, σύμφωνα με το ΙΝ.ΕΜ.Υ. φαίνεται τελικά να διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 4 δισ. €, που ήταν ο φετινός στόχος, έναντι των 4,1 δισ. € το 2015 και των 6,43 δισ. € τζίρου το 2009.

Η σωρευτική μείωση του τζίρου είναι 38% και οι απώλειες εξαετίας 2,43 δισ. €, ενώ σε ετήσια βάση η μείωση του Δεκεμβρίου 2016/15, εκτιμάται σε πάνω από 100 εκ. λιγότερα από πέρυσι.

Η φετινή πτωτική πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής, οφείλεται εν πολλοίς στη πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων ύψους 4 δις ευρώ που έπρεπε να διευθετηθούν από 6 εκ. φορολογούμενους, μέχρι το τέλος του έτους και κυρίως στη τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, τη προτελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, τη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2017, την όποια δόση στο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη καταβολή παρακρατούμενων φόρων από τις επιχειρήσεις, ΦΠΑ και ΦΜΥ, όλα όσα δηλαδή, συνιστούν παράγοντες περιορισμού της καταναλωτικής δαπάνης και απομύζησης δυνητικών πόρων που θα κατευθύνονταν στην πραγματική οικονομία.

Οι διαρκείς και απρόσμενες απαιτήσεις που εγείρουν σε τακτική βάση οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, κρατώντας ανοικτή την 2η αξιολόγηση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, πέραν του εκνευρισμού που προκαλούν στην Αγορά, συντελούν ταυτόχρονα στη διαμόρφωση κλίματος αβεβαιότητας, αδυναμίας προγραμματισμού και συνεχούς αναβλητικότητας. Ο διαρκώς μειούμενος εορταστικός τζίρος των τελευταίων ετών αποτυπώνει τις ολοένα και δυσχερέστερες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να επιβιώσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η υιοθέτηση προτάσεων που έχουν κατατεθεί από πλευράς παραγωγικών φορέων, οι οποίες διαθέτουν τόσο την απαιτούμενη εμπειρία όσο και την επιστημονική τεκμηρίωση, αποτελεί την πλέον ρεαλιστική λύση για άρση του αδιεξόδου και επιστροφή στη κανονικότητα.

Ευελπιστώ η έλευση του νέου έτους, να φέρει επιτέλους εφαρμογή μέτρων που θα προσιδιάζουν στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, επιλύοντας χρονίζουσες αδυναμίες και παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, ώστε να επιφέρουν την αναγκαία αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης και κατά συνέπεια του τζίρου των επιχειρήσεων σε βιώσιμα επίπεδα. Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους μου εμπόρους, καλή χρονιά, με περισσότερες πωλήσεις και λιγότερους φόρους.. !»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα