Η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και οι προοπτικές σχετικά με την έγκαιρη ολοκλήρωσή της θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Στη σημερινή συνεδρίαση οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Εurogroup για την πρώτη φάση των συζητήσεων με την κυβέρνηση που ολοκληρώθηκαν στις 27 Οκτωβρίου και τη δεύτερη και πιθανότατα τελική, που θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου.
Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει τους ομολόγους για τον ανασχηματισμό, επισημαίνοντας την επιθυμία της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση μέχρι το τέλος του μήνα και σε κάθε περίπτωση πριν από το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Το κλίμα είναι γενικά καλό για την Ελλάδα και ο ανασχηματισμός μάλλον το βελτίωσε περαιτέρω, δεδομένου ότι τα πρώτα ανεπίσημα σχόλια είναι θετικά.
«Πρόκειται για έναν φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό στόχο»
Είναι προφανές ότι σήμερα οι συζητήσεις για την Ελλάδα θα επικεντρωθούν στα επόμενα βήματα, δηλαδή στο τι θα πρέπει να γίνει τις επόμενες μέρες και βδομάδες, ώστε το Δεκέμβριο οι υπουργοί να είναι σε θέση να λάβουν σημαντικές αποφάσεις, εφόσον υπάρξει και η απαραίτητη πολιτική βούληση.
Από εκεί και πέρα, ισχύει η εκτίμηση που έκανε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης με άμεσο ρόλο στις συζητήσεις, σύμφωνα με την οποία στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ληφθεί μια συνολική συμφωνία σχέση με την Ελλάδα. Συμφωνία, που θα περιλαμβάνει, όπως είπε, την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τη βιωσιμότητα του χρέους και μια καταρχήν δέσμευση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα. «Πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο, αλλά ρεαλιστικό», ανέφερε ο αξιωματούχος αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος.
deutsche welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα