Σειρά έργων στο κέντρο της Αθήνας, τόσο σε υποδομές όσο και για την ανάδειξη ιστορικών κτισμάτων, δρομολογεί η Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών. Πρόκειται για συνολικά 38 νέα έργα, προϋπολογισμού 46.162.852 ευρώ, που περιλαμβάνει για την περιοχή το πρόσφατα εγκεκριμένο από το Περιφερειακό Συμβούλιο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων 2017 της Περιφέρειας Αττικής.
Με αφορμή τη δρομολόγηση των συγκεκριμένων έργων στο κέντρο της πρωτεύουσας, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Ερμίνα Κυπριανίδου, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πλέον «διαμορφώνεται σαφέστερα ο οδικός χάρτης που υπηρετεί το στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας, αποσαφηνίζοντας ενέργειες και στόχους, όπως είναι οι υποδομές, η ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού κέντρου, αλλά και άλλων ιστορικών κτισμάτων που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, εξυπηρετούν τους πολίτες και πάνω από όλα δικαιώνουν χρόνια αιτήματα τους».
Όπως ανέφερε η κ. Κυπριανίδου, στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται μελέτες για σημαντικά έργα όπως :
-Η ανακαίνιση των κτιρίων του διατηρητέου συγκροτήματος των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, αμέσως μετά τη μεταβίβαση της κυριότητας 177 διαμερισμάτων από το δημόσιο, στην Περιφέρεια Αττικής. «Κοινός στόχος», σημειώνει, είναι «η διατήρηση και αξιοποίηση των ιστορικών αυτών κτισμάτων, με άξονες την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την κοινωνική χρησιμότητα και την ισορροπημένη ένταξή τους στις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής». Στις προτάσεις χρήσεων και λειτουργιών περιλαμβάνονται: Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης, ξενώνας συγγενών ασθενών Αγίου Σάββα, διαμερίσματα για κοινωνική στέγη ή χρήση για συλλογικότητες.
-Η ανακαίνιση κτιρίων ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, για τη δημιουργία Μουσείου Αντιδικτατορικής Δράσης, (μετά από πρόταση του ΣΦΕΑ) και στόχο την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας, την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
-Η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Υμηττού και η διασύνδεση του με τον αστικό ιστό, μέσα από συγκεκριμένα έργα και σε συνεργασία με το ΣΠΑΥ, ώστε να αναδειχθούν τα οικολογικά και πολιτιστικά γνωρίσματα της περιοχής και οι κάτοικοι των όμορων δήμων αλλά και της ευρύτερης Αθήνας να γνωρίσουν τις αξίες οικολογικές και πολιτιστικές του Υμηττού.
Στο μεταξύ, συμπληρώνει η κ Κυπριανίδου, βρίσκονται σε εξέλιξη ή δρομολογούνται έργα για τα οποία έχουν υπογραφεί, ήδη, προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους και αφορούν στην ενίσχυση σχολικών και αθλητικών υποδομών για νέους, αντιπλημμυρικών και αποχετευτικών έργω καθώς και άλλες κοινωνικές δράσεις. Ενδεικτικά η αντιπεριφερειάρχης αναφέρει δράσεις κατά τομείς όπως συντήρηση υποδομών για τη νεότητα αναφέρει τις κατασκευές νέων και επισκευές ή ανακαινίσεις παιδικών σταθμών και αύλειων σχολικών χώρων στους δήμους Ηλιούπολης (2.860.000 ευρώ), του πρώην ΠΙΚΠΑ, (1.660.000 ευρώ), Καισαριανής (127.188 ευρώ), Βύρωνα (120.000 ευρώ), Γαλατσίου (11.601.000 ευρώ) Ν.Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, αναβάθμιση των χώρων άθλησης με παρεμβάσεις σε καίρια σημεία όπως το Ιλίσσιο κολυμβητήριο (600.000 ευρώ), στην “ΕΡΓΑΝΗ” Βύρωνα (580.000 ευρώ), στο αθλητικό κέντρο Γαλατσίου (1.254.128 ευρώ), στο γήπεδο “Μ. ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ” Καισαριανής, σε επτά γήπεδα 5×5 του δήμου Αθηναίων (600.000,00 ευρώ), με κατασκευή γηπέδου 8×8 στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο και ανακατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ε.Μ.Π. (1.060.000 ευρώ).
Η κ. Κυπριανίδου υπογραμμίζει, επίσης, τη σημασία που έχει για την Περιφέρεια Αττικής η ανάδειξη του ιστορικού – εμπορικού κέντρου της Αθήνας και τις συνεχείς παρεμβάσεις της Περιφέρειας όπως είναι και η ένταξη στο Π.Ε.Ε. του έργου των ασφαλτοστρώσεων σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας (Ακαδημίας, Αριστείδου, Ασκληπιού, Ευριπίδους, Ζωοδόχου Πηγής, Σωκράτους, Σοφοκλέους, Σόλωνος, Πατησίων κ.α.) ποσού 4.940.000 ευρώ. «Στόχος μας», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν είναι να κόβουμε κορδέλες, αλλά να δίνουμε προτεραιότητα σε έργα που επιλύουν προβλήματα, που απειλούν την δημόσια υγεία όπως η κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και σύνδεση των ακινήτων και στις 7 δημοτικές κοινότητες του δήμου Αθηναίων (7.750.000 ευρώ) αλλά και η ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στο δήμο Καισαριανής (3.281.212 ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα