Εισβολή αντιεξουασιαστών σε εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ για το προσφυγικό

από fimotro

Αντιεξουσιαστές εισέβαλαν σε εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ για το προσφυγικό, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας φέιγ βολάν.
Η εκδήλωση διακόπηκε λίγο μετά από την έναρξή της, την ώρα που αντιεξουσιαστές με καλυμμένα τα πρόσωπά τους εισέβαλαν στον χώρο και σήκωσαν πανό υποστήριξης στον αιτούντα άσυλο Μοχάμεντ Α., ο οποίος κάνει απεργία πείνας στη Λέσβο, ζητώντας να ματαιωθεί η προγραμματισμένη απέλασή του και να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.
Στη συνέχεια διάβασαν επιστολή του και φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των παρευρισκομένων, ενώ πριν φύγουν πέταξαν φέιγ βολάν.
Μετά από αυτό, ο συνταγματολόγος συνταγματολόγος και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δήλωσε «προσβεβλημένος, καθώς δεν διαμαρτυρήθηκαν απλά, αλλά μας καθύβρισαν» και υπογράμμισε ότι «είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται εκδήλωση της ΕΕΔΑ, την προηγούμενη φορά ήταν σε εκδήλωση για την ιθαγένεια, μας διέκοψε η ″Χρυσή Αυγή”».
Πάνω από 4.000 αιτήματα για επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα
Στην εκδήλωση, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, μίλησε για σοβαρές από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, για τη μετεγκατάσταση προσφύγων.
Πέρα από το γεγονός ότι η αποδοχή των αιτημάτων για μετεγκατάσταση παίρνει μέχρι έξι μήνες, τα περισσότερα κράτη μέλη δεν έχουν προνοήσει για την δημιουργία επαρκών θέσεων υποδοχής και ζητούν να αναβληθεί η μεταφορά των αιτούντων, τόνισε η κ. Σταυροπούλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, η Εθνική Μονάδα Δουβλίνου έλαβε το 2016 4.415 αιτήματα επιστροφής στην Ελλάδα, κυρίως από την Ουγγαρία, εκ των οποίων το 97% βασίζεται στο κριτήριο της πρώτης χώρας εισόδου. Ωστόσο, μόλις τρία άτομα επιστράφηκαν στην Ελλάδα.
Το 2016 η Υπηρεσία Ασύλου κατέγραψε 51.091 αιτήματα διεθνούς προστασίας. Επίσης, ως τις 27 Δεκεμβρίου 2016 έγιναν 21.431 αιτήσεις για μετεγκατάσταση, ενώ αντίστοιχα τα υπόλοιπα κράτη μέλη προσέφεραν 13.634 θέσεις. Η Ελλάδα έχει στείλει 13.345 αιτήματα προς τα άλλα κράτη μέλη και έχουν γίνει αποδεκτά τα 10.712, ενώ έχουν αναχωρήσει μέχρι τώρα περίπου 7.000 άτομα.
500 οικογένειες στη Σάμο χωρίς θέρμανση
Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, κατήγγειλε ότι 500 οικογένειες ζουν στη Σάμο σε μη θερμαινόμενες σκηνές «γιατί δεν κάνουν όλοι οι αρμόδιοι τις κατάλληλες δράσεις σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης». «Χρειαζόμαστε λύσεις από όλους, όπως την περιφέρεια, το δήμο και τους ξενοδόχους, ώστε να παρέχουν στέγαση σε ανθρώπους που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σπάθης, δικηγόρος του προγράμματος παροχής νομικής συμβουλευτικής σε πρόσφυγες και μέλος της ΕΕΔΑ, τόνισε ότι η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στο πεδίο σε σύγκριση με τα χρήματα που έχουν διατεθεί στη χώρα είναι αδικαιολόγητα χαμηλή. «Το πλάνο ξεχειμωνιάσματος απέτυχε παταγωδώς, στο κέντρο φιλοξενίας της Softex για παράδειγμα τις ημέρες με το κρύο είχαν θερμάστρες, αλλά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα», περιέγραψε, αποδίδοντας το πρόβλημα στην απουσία κεντρικής πολιτικής στρατηγικής και στο γεγονός ότι το κράτος εκχώρησε τα πάντα στους διεθνείς οργανισμούς, όπως είπε.
Παραδοχή Μπαλάφα για ευθύνες της πολιτείας
Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, παραδέχθηκε- αναφερόμενος στις ημέρες της κακοκαιρίες- ότι υπήρξε σοβαρό πρόβλημα στη Μόρια και ότι υπήρχαν σοβαρές ευθύνες της πολιτείας. «Αλλά δεν μπορούμε να μην πούμε ότι όσες προσπάθειες κάναμε στο δήμο και στην Εκκλησία να μας δώσει χώρο, στους ξενοδόχους να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, συναντήσαμε μια άρνηση», συμπλήρωσε.
Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι κακή, καθώς οι άνθρωποι στερούνται βασικών αγαθών, ωστόσο, τόνισε, «παρά το γεγονός ότι η Συμφωνία και οι ερμηνείες της δεν μας επιτρέπουν να μεταφέρουμε ανθρώπους από τα νησιά, κάνουμε προσπάθεια μεταφοράς των ευάλωτων σταδιακά και με ήπιο τρόπο».
Ξυδάκης: Η κυβέρνηση ολιγώρησε, αλλά έκανε κάποια πράγματα
Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση ολιγώρησε, αλλά έκανε κάποια πράγματα, συμπλήρωσε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τα κόμματα που στα χρόνια της κρίσης έδωσε τις δυνάμεις του για την αντιμετώπιση των κοινωνικών κρίσεων», είπε, ενώ όσον αφορά στην κυβέρνηση πρόσθεσε «έκανε πράγματα, έκανε λιγότερα, ολιγώρησε, αλλά έκανε κάποια πράγματα». Ο κ. Ξυδάκης διαπίστωσε επίσης ότι «υπάρχει μια διάχυση αυτών των δυνάμεων, μια σπατάλη. Νομίζω όμως ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ωρίμανσης και των προβλημάτων και των προοπτικών και από τη διασπορά δυνάμεων πρέπει να φτάσουμε σε ένα είδος σύνθεσης».
Παπαγιαννάκης: Να εφαρμοστεί εθνικό σχέδιο
Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ζήτησε να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο «και να το υποστηρίξουμε όλοι και πρέπει να κινητοποιηθούν και άλλοι δήμοι και να τους υποχρεώσουμε εάν δεν θέλουν». Ο ίδιος άφησε αιχμές εναντίον της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής ότι δεν ασχολούνται με το ζήτημα.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Χριστόπουλος, τόνισε ότι «δεν γίνεται η Ελλάδα να συμπεριφέρεται στα νησιά της, όπως θέλει η υπόλοιπη Ευρώπη να συμπεριφέρεται στην Ελλάδα», ενώ την ίδια ώρα «ο πολιτικός κυνισμός της Ευρώπης έχει πιάσει πάτο και η Κομισιόν λέει στις άτυπες ενημερώσεις ότι η καλυτέρευση των συνθηκών στο Αιγαίο θα αποτελέσει παράγοντα προσέλκυσης μεταναστών και προσφύγων».
Στην συνέχεια συμπλήρωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες για το μέλλον των προσφύγων στην Ελλάδα στο πώς θα υποδεχτεί η Ευρώπη τους αιτούντες για μετεγκατάσταση. Δεν μπορεί η πολιτική στρατηγική να ξεκινάει από αυτό. Η γραμμή πρέπει να είναι πρώτα για ενσωμάτωση και αν φύγουν κάποιοι για άλλες χώρες, καλώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα