Το αρχείο της ιστορικής καθημερινής εφημερίδας του Ηρακλείου «Μεσόγειος» δώρισε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ο επί χρόνια εκδότης της και δημοσιογράφος, Κώστας Γραμματικάκης, που ανακοίνωσε την δωρεά μέσω του Facebook, σημειώνοντας: «Κατόπιν εντολής και του Αριστοτέλη, δώρισα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το αρχείο της εφημερίδας μου “Μεσόγειος”.(23 Οκτωβρίου 1950- 15 Ιουνίου 2011). Καθώς έβλεπα το φορτηγό να στοιβάζει τους τόμους, πραγματικά συγκινήθηκα! -‘Αντε ρε “Μεσόγειος”, ούτε ο πατέρας μου ούτε εγώ, κωλώσαμε ποτέ. Και στη νέα σου Στέγη να είσαι λοιπόν εξ ίσου χρήσιμη και υπερήφανη»!..
Ο κ. Γραμματικάκης με αφορμή την δωρεά, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η Μεσόγειος ήταν πάντοτε μια μαχητική και σοβαρή εφημερίδα, την αγαπούσε ο κόσμος και δέχομαι ακόμη πάρα πολλά αιτήματα για την επανέκδοση της, που φυσικά δεν είναι εφικτή για μένα. Το να βρεθεί στο πανεπιστήμιο νομίζω είναι ο μοναδικός τρόπος για να συνεχίσει τη μαχητικότητα της και να διατηρήσει τη σοβαρότητα της».
Επίσης, τόνισε ότι σ’ αυτό συμφώνησε όλη η οικογένεια και αρχές του 2017 θα γίνει μια σχετική τελετή στο πανεπιστήμιο Κρήτης, για την αποδοχή και υποδοχή του αρχείου της Μεσογείου, το οποίο έχει φύγει από τα παλιά γραφεία της και είναι ήδη στο πανεπιστήμιο.
«Νομίζω, κατέληξε ο κ. Γραμματικάκης, ότι ήταν μια σωστή κίνηση και επικροτήθηκε παρά πολύ από τους Ηρακλειώτες».
Το πλήρες αρχείο της ιστορικής εφημερίδας του Ηρακλείου, η οποία ιδρύθηκε το 1950 και ανέστειλε την έκδοσή της το 2011, περιλαμβάνει σε βιβλιοδετημένους τόμους με τα κατ’ έτος ή κατά εξάμηνο, όλα τα φύλλα της εφημερίδας, στα οποία είναι καταγεγραμμένα με υπευθυνότητα, μαχητικότητα και κύρος, όλα τα γεγονότα που συνέβησαν όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και άρθρα, χρονογραφήματα και επιφυλλίδες σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων, της επιστήμης και του πολιτισμού.
Η δωρεά του αρχείου της «Μεσογείου» στο πανεπιστήμιο Κρήτης είχε αποτελέσει και επιθυμία του αξέχαστου Αριστοτέλη Γραμματικάκη, δημοσιογράφου, φωτογράφου, στελέχους της εφημερίδας και γιου του Κώστα, που υλοποιήθηκε από την οικογένειά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα