Δεύτερο «όχι» στην έκδοση άλλων δύο Τούρκων αξιωματικών ακούστηκε χθες στην αίθουσα του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, αυτή τη φορά από τον εισαγγελέα της έδρας και αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη.
Αρνητική ήταν την Τρίτη, ως προς την έκδοση των δύο πρώτων Τούρκων αξιωματικών η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θεοδώρου, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η δικαστική εξέλιξη, με άλλη δικαστική σύνθεση, την προσεχή Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, για τους τελευταίους τέσσερις αξιωματικούς – συνολικά είναι οκτώ.
Ο κ. Βουρλιώτης ολοκλήρωσε την αγόρευσή του καταχειροκροτούμενος, συμπυκνώνοντας το πνεύμα της σε μία φράση: «Ακόμα και αν ειναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας, δεν πρέπει να εκδοθούν».
Ο αντεισαγγελέας τόνισε ότι και μόνον η πιθανότητα περιστολής δικαιωμάτων πρέπει να οδηγήσει στη μη έκδοση, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον νομικό πολιτισμό που διαθέτει η Ελλάδα, στο ύψος του οποίου πρέπει να σταθούν οι Ελληνες δικαστές. Ο ίδιος δεν στάθηκε διόλου στην αθωότητα ή ενοχή των φερόμενων ως πραξικοπηματιών, ενώ επισήμανε ότι όποιοι και αν είναι, ό,τι και αν έχουν κάνει, προέχει ότι ήλθαν στη χώρα ως ικέτες. «Το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος αυτό είναι αδύνατον» όπως τόνισε ο εισαγγελέας της έδρας, υπογραμμίζοντας πως «καθένας πρέπει να τύχει απόλαυσης δικαιωμάτων, σε κάθε χώρα με την οποία συμβάλλεται. Το δικαστήριο συναξιολογεί και ελέγχει, αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Δεν αξιολογείται μόνον η αίτηση ασύλου, αλλά και ο φόβος. Και το ερώτημα είναι, υπάρχει εδώ; Αλήθεια, υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου; Δεν μπορούμε να πούμε ?νίπτω τας χείρας? και πάρτε τον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα