Μόλις ένας στους πέντε πολίτες δηλώνει «αρκετά» ικανοποιημένος από την ποιότητα των παροχών υγείας στις δομές του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), ενώ περισσότεροι από ένας στους τρεις «ψηφίζουν» τους συμβεβλημένους γιατρούς. Σχεδόν οι μισοί (48%) προσφεύγουν στους συμβεβλημένους γιατρούς και ποσοστό 30% στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, για τα προβλήματα υγείας τους. Ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών (41%) χαρακτηρίζει ανεπαρκή την κάλυψη της περιοχής του από συμβεβλημένους γιατρούς. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι πολίτες (ποσοστό 23%) που αναφέρουν ότι περιμένουν πάνω από 30 ημέρες προκειμένου να κλείσουν ραντεβού με συμβεβλημένο γιατρό, καθώς έχει «εξαντληθεί» το πλαφόν των 200 επισκέψεων.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τη χθεσινή παρουσίαση έρευνας της εταιρείας «Alco» για λογαριασμό της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ? ΕΟΠΥΥ) σχετικά με τον βαθμό ικανοποίησης των ασφαλισμένων από τα Κέντρα Υγείας (ΠΕΔΥ) και τους γιατρούς του ΠΕΔΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν η πρόεδρος και ο γραμματέας της ΕΝΙ ? ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου και Χρήστος Παπασιδέρης, αντίστοιχα, δέκα νομοί της χώρας δεν έχουν συμβεβλημένο γενικό γιατρό, δεκαεννέα νομοί δεν έχουν παιδίατρο και πέντε παθολόγο. Κατά την παρουσίαση των ευρημάτων, η κ. Μαστοράκου ανέφερε ότι η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ προκαλεί σημαντικά προβλήματα και στους γιατρούς.
Όπως εξήγησε, κάθε συμβεβλημένος γιατρός θα κληθεί να φορολογηθεί το 2016 με έσοδα 24.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 200 επισκέψεις τον μήνα επί δώδεκα μήνες. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως στο τέλος του έτους, οι γιατροί θα έχουν πληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση και τον Ιούνιο, άρα τα πραγματικά τους έσοδα θα είναι 12.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, όμως, θα πρέπει να καταβάλουν 14.600 ευρώ για εισφορές και φόρους, ποσό το οποίο υπερβαίνει κατά 2.600 ευρώ τα πραγματικά τους έσοδα. Οι ομιλητές τόνισαν επίσης ότι οι γιατροί καλούνται να επιστρέψουν σημαντικά ποσά μέσω του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων (clawback). Ανέφεραν ενδεικτικά πως οι 86 νέες ιατρικές εξετάσεις που εγκρίθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας θα τις πληρώσουν τελικά οι γιατροί, καθώς δεν προβλέπεται ανάλογη αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
Ειδικά για το σύστημα των ραντεβού, οι ομιλητές σημείωσαν πως σε ορισμένες περιοχές όπου υπάρχει ένας μόνο γιατρός συγκεκριμένης ειδικότητας, δεν μπορεί να είναι αρκετό το «πλαφόν» των 200 επισκέψεων τον μήνα, καθώς μπορεί να ζητήσουν ραντεβού πάνω από 1.000 ασφαλισμένοι.
Δίνουν «κόκκινη κάρτα» στις υπηρεσίες Υγείας
728
Προηγούμενο Άρθρο